Babák se chce očistit, své účty předal auditorům

Praha – Poslanec Michal Babák (VV) předal své účty auditorské firmě, chce tak vyvrátit spekulace některých médií o původu svého majetku. Poslanec nedávno složitě vysvětloval svůj šestimilionový dar Věcem Veřejným, na náhrávce zveřejněné minulý týden zase jeden z účastníků uvedl, že Babák se stranickými financemi „čaruje“. Poslanec zvažuje i právní kroky kvůli údajnému poškození svého jména.

„Vzhledem k dehonestující kampani vůči mé osobě, neustálému zpochybňování mých osobních financí i darů, které jsem poskytl straně VV, jsem se rozhodl veškeré své účty a účty spřízněných firem předat nezávislé auditorské firmě,“ napsal Babák v tiskovém prohlášení. Poslanec se zároveň obrátil na advokátní kancelář, která prozkoumá všechny údajně „zavádějící, polopravdivé, lživé a urážlivé útoky“ na jeho osobu.   

Až do ukončení práce právníků a auditora se poslanec nebude ke svým financím vyjadřovat, odpovídat za něj bude advokátní kancelář Fialová. Pak chce ale výsledky auditu představit veřejně. 

Babák nedávno problematicky vysvětloval původ šestimilionového daru, který věnoval své straně. Později doložil, že peníze pocházely částečně z jeho vlastních úspor (asi 650 tisíc korun), 1,6 milionu korun si půjčil od vlastní účetní firmy MxB a 3,5 milionu korun od firmy WCM CZ. Půjčky prý splatí z prodeje akcií auditorské a účetní společnosti Bene Factum, kterou dříve koupil za cenu základního kapitálu.   

Další aféra vypukla po zveřejnění nahrávky z porady VV, na záznamu se totiž tehdejší předsedkyně poslaneckého klubu Kristýna Kočí také ptá: „Do konce měsíce musíme předložit stranické vyúčtování do Poslanecké sněmovny. Máme to nějak vyřešený?“ Kdosi jí na to odpovídá: „Babák čaruje.“ Kvůli tomu se do VV pustila TOP  09, která nejmenší vládní stranu vyzvala, aby zveřejnila veškeré doklady o účetnictví a financování v loňském roce, jakož i o financování volební kampaně a provozu strany.