Engel s Hegerem pomohou lékařům, kterým nestouply mzdy

Praha - Lékaři v nemocnicích by měli dostat přidáno pět až osm tisíc měsíčně i zhruba v 15 zařízeních, která ještě letos mzdy doktorů nezvýšila. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na dnešní ranní schůzce slíbil šéfovi lékařských odborů Martinu Engelovi, že pomůže prosadit vyšší platy i v nemocnicích, které nepatří přímo pod ministerstvo zdravotnictví. Heger k tomu může použít vliv ministerstva ve správních radách některých menších zdravotních pojišťoven, které ještě nemocnicím peníze neposlaly.

„Nemocnic, kde to není plněno, je zhruba do patnácti… Uvítal jsem, že pan ministr by chtěl znát konkrétní nemocnice a problémy s konkrétní pojišťovnou. Jsem rád za tuto součinnost a věřím, že to pomůže k tomu, aby to ti kolegové dostali,“ řekl Engel po jednání s ministrem. Nyní se chystá provést analýzu, která mu má konkrétní zdravotnická zařízení a problematické pojišťovny odkrýt. Vyšší platy nemají podle odborů stále třeba v Mělníku, Příbrami, Kadani nebo Semilech.

Na dnešním setkání s ministrem se podle místopředsedkyně lékařských odborů Jany Vedralové ukázal jeden zásadní problém - ať už odboráři řekli jakoukoli námitku k připravované reformě, dozvěděli se od ministra, že to už v návrzích zákonů není, že to už se změnilo. Odboráři totiž měli starší znění, nejnovější nedostali. „Domluvili jsme se, že budeme dostávat vždy nejnovější úmysly, to umožní zlepšit komunikaci s ministerstvem o reformách, která zatím vázla,“ shrnula.

Na programu schůzky bylo také rušení lůžek ve státních nemocnicích. Podle materiálu pro zdravotnickou tripartitu chce ministr začít s rušením akutních nemocničních lůžek k 1. červenci, což podle lékařských odborů bez předchozí analýzy nelze. „Pan ministr nás ujistil, že počítá s postupným rušením lůžek na základě analýzy, proces bude rozložen na tři roky,“ řekla Vedralová. S takovým postupem odboráři souhlasí. Zhruba za tři týdny se sejde Heger s odboráři znovu, spolupráce na reformě by měla pokračovat.