Na jihočeské koleje vyjedou zmodernizované „patráky“

České Budějovice – Pohodlnější budou patrové vagony, které patří k tradičnímu koloritu jihočeské železnice. Krajský úřad si vyžádal nasazení čtyř upravených vozů už v nadcházející letní sezoně, cestující se jimi svezou především na trati z Českých Budějovic přes Český Krumlov do Černého Kříže a také na trati z Rybníku do Lipna nad Vltavou. Vagony, jejichž nasazení do provozu by mělo být pro cestující dobře patrné i přes jejich nízký počet, jsou pohodlnější a také kapacitnější než malé motorové vozy. Jejich uspořádání s nízkým vstupem mohou ocenit například cyklisté.

Na turisty vytížených drahách se zmodernizované vozy budou objevovat do konce letní sezony. V zimě by měly být k vidění na hlavních tratích z krajské metropole do Českých Velenic a do Strakonic. „Věřím, že modernizace a úpravy vagonů přispějí ke zmírnění stížností cestující veřejnosti na stav osobních vozů v regionální železniční dopravě a ke zvýšení bezpečnosti cestujících,“ podotkl hejtman Jiří Zimola.

Po modernizaci zůstanou ve vozech původní sedačky, které dostanou nový látkový potah. Cestující nemohou doufat ani v klimatizaci. Dráhy, kterým vagony patří, ale nechají přetěsnit okna, vyměnit obložení interiéry. Na dveřích se místo původních madel objeví tlačítka. „Pro náš region je vhodná i úprava dveřního prostoru pro nástup s kočárky a využití části oddílu pro přepravu jízdních kol. Pro kola vzniklo osm úchytů v prostoru spodního patra v místě s podélnými sedadly,“ okomentoval změny vozů hejtman Zimola. Tři ze čtyř vagonů už byly přistaveny do dílen v Českých Velenicích, kde má rekonstrukce proběhnout.

Podobně zmodernizované patrové vozy, které vyrobila v 70. letech minulého století vagonka ve východoněmeckém Görlitz, už jezdí na Vysočině. V původním provedení se s nimi mohou setkat cestující v okolí Prahy, zejména na trati Posázavského pacifiku do Čerčan.