VZP láká k zubaři, první prohlídka bude bez poplatku

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) chce přilákat víc lidí k prevenci u zubaře, loni na ni přišla jen polovina dospělých. S Českou stomatologickou komorou se proto dohodla, že od jejích pojištěnců nebudou zubaři letos vybírat regulační poplatek 30 korun za první prohlídku v roce, ale až za druhou. Až do konce loňského roku to bylo naopak. Těhotné ženy a děti nadále neplatí ani za jednu z obou prohlídek. U zaměstnaneckých pojišťoven se zatím pro pojištěnce nic nemění, i ony ale změnu v platbách za určitých podmínek zvažují.

Za prevenci se podle ministerské vyhlášky regulační poplatky neplatí, zubařům ale vyhláška umožnila, aby vykazovali první prohlídku jako celkové vyšetření a teprve druhou jako prevenci. Postup se nyní obrací. Původně chtěli zubaři osvobozením až druhé prohlídky od plateb dosáhnout toho, aby lidé přišli dvakrát za rok.

Mluvčí VZP Jiří Rod připomněl, že z odborného hlediska je doporučeno dodržovat mezi preventivními prohlídkami chrupu interval pět měsíců. „Společně se stomatology doufáme, že tento krok přivede naše pojištěnce k zodpovědnějšímu přístupu k prevenci. Ti, bohužel, často preventivní prohlídky zanedbávají. Loni absolvovala preventivní prohlídku u zubaře pouze polovina dospělých pacientů,“ uvedl ředitel VZP Pavel Horák.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček řekl, že podpoří vše, co bude ku prospěchu pacienta. „Pokud se mají dělat regulace, tak by vždy mělo jít o to, abychom zamezili nadužívání péče, což prevence není,“ uvedl. Podle Gajdáčka je ale třeba najít mechanismus, aby této výhody „nebylo zneužíváno“.

Na webu VZP jsou seznamy zubních lékařů, kteří registrují nové pacienty, a také přehled zubních pohotovostí v Česku.

Dítě u zubaře
Zdroj: ČT24