Havel odstartoval akci za propuštění nespravedlivě vězněných

Praha - Bývalý prezident Václav Havel zahájil dnes v Praze kampaň Amnesty International (AI) na podporu tří nespravedlivě odsouzených vězňů - syrského právníka Muhannada Hasaního, Íránky Sakíne Aštíaníové a čínského novináře Š'tchaa. Kampaň požaduje jejich propuštění. Při zahájení podpisové kampaně se zástupci organizace zdůraznil Havel důležitost zahraniční podpory lidem, kteří jsou perzekvováni za své postoje. Podpisy na podporu této trojice bude AI sbírat do 27. května na ulicích měst po celém Česku.

„Já vím, jak to bylo ohromně povzbuzující pro člověka, neboť jsme se o těch sympatiích dozvídali oklikou,“ prohlásil dnes Havel při vzpomínce na vlastní zkušenost, když byl za komunismu v bývalém Československu jako disident vězněn. Podle AI byl syrský právník kvůli své činnosti ve prospěch obhájců lidských práv zavřen na tři roky a úřady mu též doživotně zakázaly právnickou činnost. Čínský novinář byl uvězněn na deset let za to, že dále rozeslal důvěrný e-mail čínské vlády s instrukcemi pro novináře o tom, jak psát o demonstraci. Íránce hrozí trest popravy ukamenováním za nevěru.

Havel míní, že dopisy a další projevy solidarity a sympatií mohou mít svůj dopad. „Já vím, že nebýt této solidarity, byl jsem ve vězení daleko déle,“ dodal. Kampaně AI mají podle něj svůj efekt, byť se může projevit po delší době a nenápadně.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Václav Havel je s AI spjat ještě z dob, kdy byl i on nespravedlivě vězněn komunistickým režimem tehdejšího Československa. V roce 1979 ho organizace prohlásila za takzvaného vězně svědomí - politického vězně a apelovala za jeho propuštění. Někdejší hlava českého státu je i světově uznávaným bojovníkem za lidská práva. Kampaň AI zahájil v době, kdy se zotavuje ze zánětu dýchacích cest. V současnosti pracovní program kvůli rekonvalescenci nemá, akce tedy byla výjimkou.

Amnesty International hájí lidská práva na celém světě, a to už padesát let. Díky jejímu úsilí se dostalo na svobodu 44 tisíc vězňů a 50 zemí zrušilo trest smrti. Česká pobočka AI vznikla až po revoluci. Vězně svědomí už sice Česko nemá, přesto nás AI sleduje a kritizuje - hlavně kvůli přístupu ke vzdělání romských dětí.