Nejoblíbenější je Sobotka, nejvíc propadl Bárta

Praha - Nejpopulárnějšími politiky jsou nyní představitelé ČSSD, kteří své pozice ještě posílili. Podle aktuálního průzkumu agentury STEM tak nadále zaujímá první místo pomyslného žebříčku Bohuslav Sobotka, v těsném závěsu za ním skončil Jiří Dienstbier a Michal Hašek. Naopak někteří představitelé Věcí veřejných se zřejmě vlivem nynějších politických afér propadli, ztratili ale i někteří z ODS.

Sociální demokraté na prvních třech místech se podle průzkumu jako jediní mohou chlubit více než padesátiprocentní popularitou. S určitým odstupem za nimi skončili předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), kteří v hodnocení popularity získali od 45 do 43 procent.

V porovnání s březnovým průzkumem si nejvíce pohoršili politici VV, přičemž nejvíce bývalý ministr dopravy Vít Bárta. Jeho popularita mezi lidmi klesla o 17 procentních bodů na nynějších 18 procent, skončil tak až na 22. místě. Shodně o sedm bodů si pohoršili i předseda VV Radek John a místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová, kteří se umístili s 22 a 23 procenty na 16. a 14. místě.

Deset nejlépe hodnocených politiků z hlediska popularity

  1. Bohuslav Sobotka
  2. Jiří Dienstbier
  3. Michal Hašek
  4. Miroslava Němcová
  5. Lubomír Zaorálek
  6. Karel Schwarzenberg
  7. Jiří Pospíšil
  8. Zdeněk Škromach
  9. Vojtěch Filip
  10. Leoš Heger

Ztratil ale i místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra a předseda ODS a vlády Petr Nečas, kteří od března přišli shodně o sedm procentních bodů. Vondra nyní zaujímá s 18 procenty 23. místo a Nečas s 31 procenty 11. místo. Mezi politiky TOP 09 si pohoršil jen ministr zdravotnictví Leoš Heger, který přišel o šest bodů. Před dvěma měsíci byl přitom jediným politikem, kterému popularita stoupala, uvedl STEM.

Z představitelů vládní koalice ODS, TOP 09 a VV si mírně polepšili jen předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a ministr zemědělství Ivan Fuksa (oba ODS). Popularita Němcové, Schwarzenberga a Pospíšila zůstala ne téměř stejné úrovni.

Naopak popularita sociálních demokratů Sobotky, Haška a Zaorálka mírně stoupla. Proti březnu je na tom lépe i předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle agentury STEM tak výsledky popularity korespondují se současnými průzkumy preferencí, v nichž získávají navrch levicové strany. Naopak VV by se podle některých z nich do sněmovny už nemusely ani dostat.

Agentura provedla průzkum v době od 2. do 9. května a zúčastnilo se ho 1 219 lidí.

Vydáno pod