O autobusová nádraží BusLine nejspíš přijde

Hořice/Jičín – Pod palbou radnice i Královéhradeckého kraje se ocitl jeden z největších českých autobusových dopravců, společnost BusLine. Představitelé Hořic a Jičína shodně kritizují vybírání poplatků za vjezd na autobusová nádraží, která má BusLine v pronájmu a spravuje je. Ročně tak vydělává přes milion korun, což je mnohem víc, než platí městům za pronájem. Radnice nyní uvažují o vypovězení pronájmů s tím, že nadále budou stanice spravovat samy.

Společnost BusLine vznikla loni v prosinci fúzí zavedených autobusových dopravců ČSAD Semily a ČSAD Jablonec nad Nisou. Přešel na ni i pronájem vytížených autobusových nádraží v Hořicích a Jičíně. Hořická radnice pronajala stanici v roce 2005 semilské ČSAD, od dopravní firmy dostává 150 tisíc korun za rok. Podle odhadu krajem vlastněné společnosti OREDO získává BusLine od dalších dopravců na poplatcích za vjezd až jeden a čtvrt milionu.

Radnice o výdělcích BusLine nevěděla. Když se k hořickým radním odhad OREDO dostal, rozhodli, že zahájí jednání o vypovězení smlouvy. „Pro město smlouva nic nepřináší a můžeme z toho mít výrazně vyšší zisk,“ uvedl starosta Ivan Doležal.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

BusLine se podle svého právního zástupce Jiřího Vařila nebrání tomu, že by autobusové nádraží přestala spravovat. „Představa některých měst v České republice, že se dá vytvořit zisk provozem autobusových nádraží, je naprosto mylná,“ upozornil však.

Kritika dopadla na BusLine kvůli vybírání poplatků za vjezd na autobusové nádraží také v Jičíně. Společnost na žádost radnice poplatky zrušila. Město je přesvědčeno, že na ně BusLine vůbec neměla nárok, neboť na to neexistuje vzájemná smlouva. Společnost sice odmítla, že by nesměla vybírat poplatky za vjezd od jiných dopravců, částečné pochybení ale uznala a radnici se omluvila.