Pojišťovny chtějí uspořit za léky díky elektronické aukci

Praha - Zdravotní pojišťovny našly spolu s ministerstvem zdravotnictví způsob, jak uspořit za léky, aniž to dopadne na pacienty. Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven a šéfa největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromíra Gajdáčka umožní úspory ve výdajích elektronické aukce, se kterými počítá ve své reformě ministr Leoš Heger (TOP 09). V aukcích by pojišťovny společně zadaly podmínky firmám pro dodávky léků, stanovily by i potřebné množství. Dosažená cena by pak byla platná pro všechny pojišťovny, firmy by naopak měly zajištěn odběr.

Další cestou k úsporám je podle Gajdáčka generická preskripce. Lékaři by tak psali na recept jen účinnou látku, ne už obchodní název léku jako dosud. Platné zákony to zatím neumožňují. Podle expertů je v některých zemích až 80 procent léků předepisováno jen jako účinná látka, týká se to hlavně levnějších generik, tedy odvozenin od drahých originálů.

Úspory by měly přinést i takzvané pozitivní listy, tedy seznamy léků, které mohou lékaři a nemocnice užívat. Byly by to právě ty léky, u nichž vysoutěžily pojišťovny nejnižší cenu. Pozitivní listy má například Dánsko, Francie či Polsko, v řadě zemí jsou povinné. Zákon ale ještě musí dát pojišťovnám možnost donutit nemocnice k tomu, aby vysoutěžené léky nakupovaly.

Podle Gajdáčka se lék jako značka prodává už jen v rozvojových zemích, v západní Evropě se píšou většinou jen generika. Zůstává ale zachována možnost psát i drahý originál pro vybrané diagnózy nebo pacienty, kteří mají kombinaci různých diagnóz. Jako příklad uvedl Gajdáček epileptiky, kteří mají i další choroby - ti musejí dostat konkrétní lék, nemohou vybírat mezi generiky.

Zaměstnanecké pojišťovny se už alespoň v menším měřítku na elektronické aukce chystají. Zatím je vyzkoušely při nákupu některých zdravotnických prostředků, do budoucna by tak chtěly nakupovat i léky. 

Recept
Zdroj: ČT24