Klausovi důvěřuje nejméně lidí od jeho příchodu na Hrad

Praha - Prezidentu Václavu Klausovi důvěřuje 47 procent českých občanů. Jde o nejnižší číslo od jeho příchodu na Pražský hrad v roce 2003. Informace vyplývají z průzkumu uskutečněného na počátku května agenturou STEM. Jednoznačnou podporu hlavě státu deklarovalo 11 procent dotázaných, jednoznačnou nedůvěru naopak procent 20. Každý druhý dotázaný souhlasí s názorem, že prezident v dubnové vládní krizi uplatnil svůj vliv na vyjednávání stran v zájmu co nejlepšího řešení. Na druhé straně 47 procent dotázaných si myslí, že krizi svými průtahy a podmínkami zkomplikoval a zhoršil.

Důvěra v Klause rostla v průběhu jeho prvního období ve funkci až na více než 70 procent. Tam zůstala i po poklesu v říjnu 2008 a únoru 2009, patrně spojeném s prezidentským duelem s Janem Švejnarem. V polovině roku 2009 důvěra výrazně poklesla, podle STEM pravděpodobně v souvislosti s okolnostmi Klausova podpisu pod Lisabonskou smlouvou. Pak opět stoupala a držela se kolem 60 procent. Oproti poslednímu průzkumu STEM, který se uskutečnil na konci loňského roku, ztratil Klaus důvěru 16 procent občanů.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dnes zveřejnilo i volební model. Sociální demokracie by nyní získala 33,5 procenta hlasů. Druhou ODS by volilo o 12,5 procenta lidí méně. Do dolní komory by se ještě dostali zástupci TOP 09 a KSČM, kterým by dalo hlas 16,5 a 15 procent voličů. VV by z voleb odešly se ziskem 3,5 procenta hlasů. Na možný propad Věcí veřejných ve volbách poukázal i květnový průzkum agentury STEM, podle něj by je volilo 2,3 procenta lidí. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by nepřekročili ani lidovci, přesto by měli o 1,5 procenta více hlasů než VV.

Rozhovor s Petrem Kamberským v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

V porovnání s dubnovým průzkumem si Věci veřejné pohoršily o dva procentní body. Ztratili ale i sociální a občanští demokraté, a to o 1,5 bodu, respektive jeden bod. O tři procentní body si naopak polepšili komunisté, o jeden bod i TOP 09.

Věci veřejné
Zdroj: ČT24
Vydáno pod