Český Fritzl dostal 8 let

Ostrava - Krajský soud v Ostravě dnes poslal do vězení invalidního důchodce Josefa Šablatůru, který podle obžaloby dlouhodobě znásilňoval dceru. Dokonce s ní měl dvě děti, které jsou už dnes dospělé. Soud muže poslal do vězení za znásilnění a týrání osoby žijící ve společném obydlí. Rozsudek ještě není pravomocný. Šablatůra i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Podle rozsudku muž dceru po 22 let tyranizoval a znásilňoval. Celkem ji donutil minimálně k 1 130 souložím. Navíc ji omezoval. Zakazoval ji vycházet z domu. Nesměla se stýkat s vrstevníky a později s muži vůbec. Otec to ale popírá. Tvrdí, že je nevinen a děti nejsou jeho. Testy DNA, které to ale prokazují, označil za podvrh. „Takových si můžu nechat udělat,“ řekl.

Kořeny příběhu sahají až do roku 1948, kdy bylo obžalovanému osm let. Vlečka mu tehdy přejela nohu, dostal protézu a začal být přesvědčen o tom, že nikdy nemůže mít děti. Přesto se oženil a se ženou měl pět dětí. V roce 1983 se ale manželka stala obětí dosud neobjasněné vraždy. Souzený se tehdy údajně začal sexuálně ukájet na své dceři. V roce 1984 mu porodila syna, o rok později ještě dceru. Až do nedávné doby nyní už dospělé děti netušily, že jejich dědeček je zároveň i otcem.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Dívka otěhotněla i v roce 1986. Tehdy ji ale otec, který byl v roce 1972 odsouzen za zneužívání starší dcery, donutil k potratu a zavedení nitroděložního tělíska. Dceru zneužíval podle obžaloby až do roku 2005. Nezabránil mu v tom odpor dívky a ani její pokusy o útěk z domova. I když odpor ženy postupně slábl a s pohlavními styky se smířila, podle dnešního rozsudku se ale stále jednalo o znásilnění. „Poškozená se podrobovala vůli obžalovaného, který ji tyranizoval. To na ní zanechalo trvalé následky, které bez pomoci lékařů nebude schopna sama překonat,“ řekl předseda senátu.

Ten v minulosti v souvislosti s tímto případem vyslovil ještě další dva rozsudky. Oba byly v souvislosti se znásilněním zprošťující a muž byl odsouzen jen za pohlavní styk mezi příbuznými. Důvodem bylo především promlčení. Vrchní soud ale vždy případ vrátil k novému projednání a dnes soud vynesl v pořadí třetí rozsudek. Podle dnešního rozsudku se jednání odsouzeného chápe jako jeden dlouhotrvající zločin znásilnění. Ten promlčen být nemohl.

Vydáno pod