Změny v lékové politice mají ušetřit pacientům i systému

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) hodlá v rámci reformy lékové politiky zrušit poplatek za položku na receptu a nahradit ho platbou za celý recept. Počítá i se zavedením elektronických receptů, stejně tak také se změnou způsobu stanovení maximálních cen léčiv, zrychlení vstupu levných léčiv do systému úhrad z pojištění. Vedle toho chce zavést pozitivní listy neboli seznamy doporučených léků. Pokud uspěje Heger se snahou doplnit změnu plateb za recept poslaneckým návrhem do novely, která je ve sněmovně, začnou lidé platit za recept od ledna 2012.

„Připravované změny přinesou úspory pro pacienty i v celém systému. Pacienti ušetří především díky zrušení poplatku za položku na receptu a jeho nahrazení poplatkem za recept ve výši 30 korun. Pozitivní listy neboli seznamy léků, které vysoutěžily zdravotní pojišťovny za nejnižší ceny, umožní pojišťovnám aktivně ovlivňovat předepisování léčiv,“ řekl ministr. Zdravotní pojišťovny budou muset podle něj díky pozitivním listům hledat pro pacienty nejvýhodnější nabídky a předepisující lékař musí vybrat přípravek z tohoto listu a lékárník jej musí vydat.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger:

„Pro pacienty to bude znamenat snížení doplatku za léky, možnost získání informací o levnějších variantách a pro systém (…) úspory.“

Nově by se měly zavést aukce na léky, které podle náměstka Petra Noska omezí výrazně korupci a kritizovanou šedou ekonomiku v lékové oblasti. Lékaři ale upozorňují, že dealeři farmaceutických firem se jen přesunou od lékařů k lékárníkům. Pokud už prý navíc nebudou moci doktoři předepisovat konkrétní léky, tak to může pacienty poškodit. „Pacienti budou zmateni, protože pokaždé si přinesou z lékárny lék s jiným názvem, někteří z pilnosti budou užívat třeba stejnou účinnou látku pod dvěma různými názvy a budou předávkováni,“ myslí si prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Zásadní novinkou bude elektronická preskripce. Bude fungovat tak, že lékař předepíše elektronický recept, tato informace se dostane do centrálního úložiště elektronických receptů a pacient dostane čárový kód nebo třeba heslo, se kterým půjde do lékárny, která si stáhne z úložiště jeho předpis a lék vydá. „Předepisující lékař díky tomuto systému bude mít přehled o tom, jak pacient dodržuje léčebný režim, a zároveň se zabrání chybám způsobeným přepisem dat z papírových receptů,“ vysvětlil ministr. Pilotní projekt ve dvou vybraných zdravotnických zařízeních a jejich lékárnách odstartuje už v létě a na přelomu roku by elektronický recept mohl být uveden do ostrého provozu.

Ministr zdravotnictví chce změnami v lékové politice dosáhnout úspor ve výdajích zdravotních pojišťoven a omezit korupci při nákupu léků. Loni přesáhly tržby lékáren za léky 63 miliardy korun, zdravotní pojišťovny za ně daly téměř 34 miliardy.

Vydáno pod