Neonacisté se propojí s DSSS, varuje analýza vnitra

Praha - Neonacistické hnutí postupně obnoví symbiotický vztah s nástupkyní rozpuštěné Dělnické strany - Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Jde o závěr analýzy ministerstva vnitra. Dokument se zabývá situací z posledních let, kdy se část neonacistů od strany po dlouhodobé kritice odklonila. Popisuje i rozkol uvnitř neonacistického hnutí, který se ale podle předpokladů ministerstva překlene a jednota hnutí se znovu obnoví pod myšlenkovými základy konceptu autonomního nacionalismu.

Příklon neonacistů k Dělnické straně ministerstvo evidovalo od roku 2007. Spoluprací strany a neonacistů podle vnitra vznikla „nebezpečná symbióza mezi politickým a militantním křídlem české krajní pravice“. Strana tak podle úřadu posílila voličskou základnu a získala výraznou podporu na veřejných akcích, na druhou stranu legitimizovala násilí na těchto akcích.

Od samého počátku však DS podle ministerstva čelila ze strany neonacistů i kritice. Týkala se kvality programu strany, jejího názvu a loga nebo prezentace DS na veřejnosti. „Již v této době padaly argumenty, že v této 'neonacisticko-skinheadské' podobě má DS do moderní krajně pravicové strany velmi daleko, spíše evokuje násilný rasismus 90. let, a je tak pro obyčejnou veřejnost nevolitelná,“ stojí v dokumentu úřadu.

Kritika podle ministerstva přetrvávala i v dalším období, stále však převládal názor, že DS je i přes své chyby „jedinou možnou pronárodní opozicí vůči 'Systému“. Část scény se od DS nakonec odklonila, soud stranu rozpustil loni v únoru. U značné části představitelů scény podle ministerstva zavládl pocit, že jakýkoli posun v DS je nemožný, strana nevyužila svůj potenciál, nepoučila se z chyb a není schopná sebereflexe. Neonacistické hnutí navíc bylo v té době paralyzováno policejními raziemi. Vedle toho se však zároveň odehrávala debata o dalším směřování neonacistické scény. Šlo zejména o střet mladých stoupenců moderního konceptu autonomního nacionalismu se staršími neonacisty sdruženými zejména kolem Národního odporu (NO).

Přitáhnout mladé k boji proti systému

Autonomní nacionalisté (AN) se podle politologů v mnohém inspirovali krajní levicí. Přejali od ní například koncept autonomních skupin bez jednotného vedení kvůli snížení možnosti infiltrace ze strany bezpečnostních složek, a tím i případného postihu, nebo takzvanou strategii black block, která se používá při demonstracích. Jednou z pohnutek vzniku AN byla snaha distancovat se od hnutí skinheads. Podle politologů jsou AN spojeni s přijímáním nových stylů, jako je graffiti, hip-hop nebo punk, a snaží se být atraktivnější pro mladé. Ideologií se od neonacistů neliší.

V souvislosti s DSSS ministerstvo ve své analýze uvedlo, že se prozatím nezdá, „že by strana byla schopna provést razantní přerod v moderní kultivovaný protievropsky zaměřený krajně pravicový subjekt“. Úřad přesto konstatuje, že špičky všech skupin neonacistického hnutí si uvědomují, že pro obnovu paralyzované scény je nutné, aby se opět sjednotila. Přes výtky směrem k DS ministerstvo zatím nezaznamenalo snahu kritiků strany založit si vlastní stranu, někteří AN zůstali volně napojení na DSSS.