Tři mladé vědkyně dostaly statisícová stipendia

Praha - Porota složená ze zástupců Akademie věd a české komise UNESCO letos už po páté v rámci projektu Pro ženy ve vědě ocenila české badatelky do pětatřiceti let. Tři mladé vědkyně si odnesly čtvrtmilionové stipendium. Projekt chce podpořit jejich vědeckou práci a zároveň jim pomoci skloubit profesní a rodinný život.

Oceněné ženy si vybraly jako svůj vědecký zájem fungování buněk a detekci nebezpečných látek v potravinách. Celkem 750 000 korun jim věnovala společnost L´Oréal. Ze stipendia si chtějí pořídit například nové počítače či pomůcky pro svou další práci, zaplatí si ale i hlídání dětí.

Alena Krejčí z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Biologického centra Akademie věd se do projektu přihlásila s projektem dorozumívání mezi buňkami, tedy jejich chemickou signalizací. Porušení této signalizace je podle ní spojeno s řadou patologických jevů i s rakovinou. Protein, nezbytný pro správné fungování buněčných organel mitochondrií a dostatečnou produkcí energie v buňkách, je předmětem zájmu Markéty Tesařové z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Hana Vaisocherová z Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd vyvíjí přenosný optický senzor na základě plazmové rezonance, který by umožnil rychlou a přesnou detekci nebezpečných látek v potravinách. Senzorem by bylo možné včas analyzovat kontaminované potraviny, například ovocné šťávy či pitnou vodu. Především by podle ní odpadla složitá příprava vzorků a jejich transport do laboratoří.

Letos se do soutěže o stipendia L˙Oréal přihlásilo 24 kandidátek. Do druhého kola jich porota v čele s bývalou předsedkyní Akademie věd Helenou Illnerovou vybrala sedm. „Výběr tří letošních kandidátek byl opravdu náročný, protože byly všechny projekty na vysoké úrovni,“ uvedla. Porota se řídila nejen jejich kvalitou, ale přihlížela také k publikovaným pracím autorek v předních světových časopisech.

Národní stipendium Pro ženy ve vědě je součástí mezinárodního projektu For Women in Science, který od roku 1998 podporuje špičkové badatelky z celého světa. Na mezinárodní úrovni se uděluje každoročně pět cen významným badatelkám, které se za svou kariéru staly vzorem pro následující generaci. Dalších 15 stipendií dostávají vědkyně, jejichž výzkumný projekt přijala uznávaná vědecká instituce mimo jejich domovskou zemi. Národní ceny se udělují ve zhruba 60 zemích.

Porota složená ze zástupců Akademie věd a české komise UNESCO v rámci projektu Pro ženy ve vědě ocenila české badatelky do pětatřiceti let.
Zdroj: ČT24