Gazdík: Lidé kvůli vládě trpí morální kocovinou

Praha – Další existence dosavadní vládní trojkoalice závisí na schopnosti Věci veřejných zveřejnit způsob svého financování a také vyřešit spory s ODS. Uvedl to v pořadu Hyde Park ČT24 šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík s tím, že by tak měla nejmenší vládní strana učinit v „řádu dnů“. V opačném případě prý TOP 09 dojde trpělivost, což podle Gazdíka znamená jediné - jednat o vládním projektu bez Věcí veřejných. Současný názor veřejnosti na vládu mimo jiné přirovnal k „morální kocovině“.

„Těch aritmetických řešení, která by dohromady dala většinu v Poslanecké sněmovně, není mnoho, a pak je ještě jedno řešení – předčasné volby,“ řekl Gazdík na otázku, jak řešit případný vládní rozkol. Dodal však, že v současnosti musí vláda především plnit své závazky vůči voličům a uzavřít období vleklých skandálů. K tomu částečně přispěla úterní schůzka koaličních lídrů, kteří schválili první návrhy koncepčních reforem, mezi nimi úpravu v přidělování sociálních dávek, zákon o veřejných zakázkách či novelu občanského zákoníku.

Ačkoliv zástupci vlády hodnotili poslední schůzku jako věcné jednání, kde se neprobíraly eskapády posledních týdnů či možná výměna některých dalších ministrů, TOP 09 nadále důsledně požaduje vysvětlení zástupců VV, kteří čelí kritice kvůli nařčení  z korupce nebo kontroverzním nahrávkám svých členů. „My čekáme, že Věci veřejné přesvědčí veřejnost, že jejich financování je transparentní. Jinak celé jejich řeči o korupci jsou pouhou karikaturou a blábolení. Předčasné volby budeme chtít, až zjistíme, že není jiné řešení,“ uvedl Gazdík.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Žádáme od nich (VV) prokázání toho, že jejich účetnictví je čisté a že skončí se stylem opozice v koalici. Tyto dvě věci považujeme za zásadní pro další koaliční fungování. To další nemusí vysvětlovat nám, my jsme konkurenční strana. To by měli vysvětlovat voličům.“

Předseda Věcí veřejných Radek John upozorňuje, že strana na svém dalším fungování v kabinetu netrvá. Vláda by podle něj musela prodělat řadu změn. Než si však VV začnou diktovat podmínky, budou muset vysvětlovat. Otázky vyvolává hlavně poslední zveřejněný dokument, podle kterého měli komunální politici schválně přeceňovat zakázky. Zároveň se může řešit i budoucnost některých ministrů, například Josefa Dobeše či Ivana Fuksy.

V posledních dnech stále častěji padají dokonce slova o tom, že VV vládu, v níž měly původně čtyři ministry, zcela opustí a budou jí jen v Poslanecké sněmovně pomáhat s konkrétními zákony. O této možnosti již několikrát hovořil předseda VV Radek John.

Vydáno pod