Blesk uhodil do Petřínské rozhledny, bouřky budou i o víkendu

Praha – Letní ráz počasí panující v těchto dnech přinesl kromě vysokých teplot i bouřky. Například nad hlavním městem se v noci přehnala bouřka bohatá na blesky. Jeden z nich uhodil i do rozhledny na Petříně. Bouřky předpovídají meteorologové i na příští dny. Český hydrometeorologický ústav kvůli tomu vydal výstrahu. Přívalový déšť totiž může rozvodnit malé toky.

Čtvrtek byl rovněž bohatý na teplotní rekordy, například v Jičíně padl 49 let starý teplotní rekord. Meteorologové tam naměřili 26,8 stupně, dosavadní rekord pro tento den činil 24,2 stupně Celsia. Na nejstarší stanici v pražském Klementinu ale maximum překonáno nebylo. Rekord dosud drží 19. květen 1811, kdy bylo 29,3 stupně Celsia.

Až do pondělí hrozí v celé ČR bouřky

Ode dneška až do pondělního rána hrozí v celé ČR silné bouřky s kroupami a nárazy větru. Intenzivní přeháňky udeří hlavně odpoledne a večer, spadnout může až 30 milimetrů srážek. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes proto vydal výstrahu, přívalový déšť totiž může rozvodnit malé toky a zatopit níže položená místa.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Silný přívalový déšť pak zaplavil obec Úlice na severním Plzeňsku. V centru vesnice bylo rázem 60 cm vody. Devět domů povodeň zatopila a tři lidi museli hasiči evakuovat. Za vše zřejmě může nevhodné osázení polí nad vsí.

V červnu teploty neklesnou pod 20 stupňů

Příštích 30 dní by denní teploty neměly klesnout pod 20 stupňů Celsia, polojasné počasí budou střídat bouřky. V polovině června pak začne opravdové léto a teploty vyšplhají ke třicítce. Období jako celek bude teplotně nadprůměrné a srážkově průměrné. Do konce května bude počasí proměnlivé.

Nestálý charakter počasí bude převažovat zejména v prvních deseti červnových dnech. „Zpočátku více oblačnosti, zejména kupovité a místy srážky bouřkového charakteru, postupně během období by mělo srážek i oblačnosti ubývat,“ hlásí meteorologové. Přes den se mohou lidé těšit na 24, ve druhé polovině dekády až na 27 stupňů Celsia. V noci pak bude mezi deseti a 15 stupni.

Příjemné počasí přinese i období od 11. do 20. června. „V této dekádě očekáváme typicky letní charakter počasí se střídáním oblačných a slunečných dní. Místy přeháňky nebo bouřky, zejména v odpoledních hodinách,“ předpověděl ČHMÚ. Denní maxima budou stoupat k 27, při vyjasněné obloze až ke 30 stupňům Celsia. V noci klesne rtuť teploměru k desítce.