Vrátí se Paroubek jako lídr? Míří k národním socialistům

Praha – Jiří Paroubek, bývalý předseda ČSSD, se možná vrátí jako politický lídr. Tentokrát ale nikoliv jako sociální demokrat. „Vidím výzvu, která se rýsuje, tedy dostat do sněmovny historickou stranu spjatou s Edvardem Benešem,“ uvedl Paroubek pro Lidové noviny. Potvrdil tak úvahy, že uvažuje o přestupu do České strany národně socialistické (ČSNS 2005), ve které už kdysi 16 let působil. Paroubkův odchod z ČSSD prý závisí na tom, zda bude ČSSD nadále stát o jeho služby. V Lidovém domě se k bývalému předsedovi nechovají s dostatečným respektem, Paroubek je z toho rozladěn.

„Jiří Paroubek by byl pro naši stranu přínosem. Stále jednáme. Existují určité podmínky z obou stran, které ještě nejsou vyjasněné,“ uvedl předseda ČSNS 2005 Karel Janko. Vyjednávání se pravděpodobně protáhne přes léto.

Paroubek se nechce k datu definitivního rozhodnutí vyjadřovat. „Ještě to není aktuální,“ uvedl. Naznačil ale, že by se mohl rozhodnout už v létě.

Už dříve mluvil o říjnovém termínu Paroubkova vstupu do ČSNS 2005 bývalý senátor za ČSSD a současný člen vedení národních socialistů. Ten přiznal, že sám Paroubka k přestupu láká.

„Kdyby se jako lídr postavil do čela kandidátky ČSNS 2005, měla by reálnou naději v kraji zvítězit,“ uvedl již v březnu Vyvadil.

Vztahy Paroubka s ČSSD se pokazily před březnovým sjezdem strany, kdy podle svých slov nedostal včas důstojnou pozvánku. Jenže před týdnem současný předseda strany Bohuslav Sobotka oznámil, že Paroubek by mohl dostat na starost ministerstvo financí v nové stínové vládě sociální demokracie.

Paroubek by jistě nepopřel sám sebe

„Doufám, že si Jiří Paroubek uvědomuje, že byl zvolen za ČSSD, má mandát za ČSSD a sám byl v minulosti velkým kritikem přeběhlíků,“ říká místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

„Pokud si vzpomínám, hovořil po odchodu poslanců Pohanky a Melčáka o možné změně ústavy, která by znamenala ztrátu mandátu v případě odchodu z politické strany, za kterou poslanec kandidoval. Pokud nyní skutečně uvažuje Jiří Paroubek o odchodu z ČSSD, jistě by v takovém případě nepopřel sám sebe a rezignoval by v takovém případě na poslanecký mandát, který získal jako lídr ČSSD v Ústeckém kraji,“ myslí si 1.místopředseda Michal Hašek.

Bývalý předseda sociálních demokratů však odpoledne v tiskové zprávě nařčení z přeběhlictví odmítl. Zaskočila ho prý razance a míra osobních výroků vedení ČSSD, protože se jednalo jen o úvahy. „Kéž by byla ČSSD tak hlasitá i v kritice Nečasovy vlády a přestala s dosavadním kuňkáním a nevýrazností,“
posteskl si a dodal, že je smutné, že se o ČSSD mluví většinou ve vztahu k
jeho osobě a že si stanoviska stoupenci předsedy Bohuslava Sobotky a jeho
rivala Haška sjednotí jedině tehdy, jedná-li se o jeho kritiku.

Hlasování o poplatcích 11.2.2009
Zdroj: ČT24