Kvůli zdravotnické reformě se obrátíme na ÚS, hrozí ČSSD

Praha - Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka pohrozil, že se strana obrátí na Ústavní soud, jestliže vládní koalice silou svých 115 hlasů prosadí ve sněmovně svůj záměr rozdělit zdravotní péči na standard hrazený z pojištění a nadstandard, na který si pacient připlatí. Podle ČSSD jde o protiústavní rozdělení zdravotnictví na péči o bohaté a péči o chudé. O tom, jak by standardy měly vypadat, mají ve středu opět jednat špičky koalice.

Podle ministerského návrhu zákona má zdravotnické zařízení pojištěnci nabídnout zdravotní péči v základní nebo v ekonomicky náročnější variantě včetně informace o cenovém rozdílu. Pacient by si měl vybrat jednu z možností. Ceník dražší péče si bude sestavovat každé zdravotnické zařízení samo. Ministr Leoš Heger (TOP 09) počítá s tím, že v nadstandardu bude pro začátek jen půl procenta péče, vedle robotických operací také lepší oční čočky, lepší klouby a lepší sádry. Postupně by se nadstandardy měly rozšiřovat, v budoucnu by je lidé nemuseli platit hotově, mohli by se připojistit.

Konstruktéři této reformy podle Sobotky „zapomněli“ na Listinu základních práv a svobod, která stanoví, že „občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon“. Vláda ale podle Sobotky v důvodové zprávě přesto uvedla, že „předkládaný návrh zákona je plně v souladu s ústavním pořádkem ČR“.

Změny v zákoně o zdravotním pojištění kritizují i někteří koaliční poslanci

Vládní návrh novely zákona o veřejném zdravotním, pojištění, jenž má umožnit zavedení nadstandardů zdravotní péče, kritizují i někteří koaliční poslanci. Podle předsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Borise Šťastného (ODS) by mohla předloha v současném znění narazit u Ústavního soudu. Zdravotní výbor dnes jednání o novele přerušil do příštího pátku. Očekávají se v něm změny.

Sobotka také připomněl, že Ústavní soud například již v nálezu z roku 2003 mimo jiné konstatoval: „Z ústavních i zákonných principů nelze péči dělit na jakousi základní, 'levnější', ale méně vhodnou a méně účinnou, a na nadstandardní, 'dražší', ale vhodnější a účinnější… Vývojová orientace zdravotnictví, podložená zákony, je tedy založena nikoli na přesunu 'lepších' úkonů zdravotní péče z bezplatné péče do sféry pojištěnci přímo hrazené, ale naopak ve směru zlepšování úkonů poskytovaných bezplatně z veřejného zdravotního pojištění.“