Vlaky na nejvytíženější trati zastavila dodávka

Choceň – Uprostřed nejvytíženější české železniční trati z Prahy do České Třebové vjel netrpělivý řidič s dodávkou na přejezd pod vlak. Mezi Chocní a Zámrskem byla po druhé hodině odpoledne asi na půl hodiny zcela zastavena železniční doprava, poté začaly vlaky jezdit po jedné ze dvou kolejí. Až před šestou hodinou večer byla otevřena i druhá kolej. Výsledkem výluky byla velká provozní nepravidelnost, některé vlaky čekání na volnou kolej zpozdilo až o tři čtvrtě hodiny. Spoje přitom jezdily v pátek odpoledne značně plné, nehoda tak měla vliv na tisíce lidí.

Nehoda se stala u dobříkovské zastávky. Řidič s dodávkou na něj vjel, ačkoli je přejezd chráněn závorami. Do automobilu naboural spěšný vlak, který mířil z Pardubic do polského Kladska. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů a zdravotníci, kteří nepozorného řidiče převezli do nemocnice.

Největší problémy způsobila havárie cestujícím ve spěšném vlaku, který do auta narazil, a v rychlíku, který jel hned za ním. Museli čekat na zprovoznění trati, potom vlak zastavoval v některých nácestných zastávkách, aby nahradil zrušený spěšný vlak. Výsledkem bylo hodinové zpoždění.

Další vlaky při čekání na volnou kolej, po které se zatím jezdí mezi Chocní a Zámrskem, nabraly většinou zpoždění 30 až 40 minut.