Sázky na politiku jsou v kurzu, Češi ročně utratí miliony

Praha – Sázkové kanceláře už dávno nevypisují kurzy jenom na sportovní utkání, čím dál častěji se věnují i politice. Vsadit si tak můžete třeba na to, zda budou kvůli vládní krizi vypsány předčasné volby, nebo zda se Věci veřejné podruhé probojují do sněmovny. Právě sázení na politiku je mezi společenskými sázkami nejoblíbenější, ročně se v něm u nás protočí několik milionů korun, a když je volební rok, tak jdou vydaje sázejícících i do desítek milionů.

Pro sázkové kanceláře je ovšem v případě politiky složitější vypsat správný kurz, protože bookmakeři na rozdíl od sportu nemohou využívat podrobné statistiky ani detailní znalost prostředí. „Na politiku sice máme specialisty, ale není to tak, že by někdo zavolal panu Kalouskovi nebo panu Bártovi a zeptal se ho: Skončíte, neskončíte? Takže tady vycházíme z veřejně dostupných informací,“ vysvětluje hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák. 

Politika se v nabídce sázkových kanceláří objevuje pravidelně, letos hlavně v souvislosti s Věcmi veřejnými. Fortuna i Chance tak třeba vypisovaly kurz, jestli se exministr dopravy Vít Bárta vrátí do vlády. Bookmakeři se ovšem neomezují jen na českou politickou scénu, už teď například vypsali kurzy na příštího amerického prezidenta, největší šance má zatím podle kurzů současná hlava státu Barack Obama.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)