Z policejního skladu v Teplicích zmizelo 13 tisíc nábojů

Teplice - Z policejního skladu v Teplicích zmizelo 13 tisíc nábojů do služebních pistolí a další materiál za téměř 80 tisíc korun. Případ šetří inspekce ministra vnitra. Skladník již dal výpověď a škodu splácí. Na chybějící věci ve skladu se přišlo na konci loňského roku při pravidelné roční inventuře. Policie se domnívá, že nejde o krádež. Informaci přinesl deník Mladá fronta Dnes.

„Škodní komise skladníkovi uložila schodek uhradit. Vedoucí ekonomického odboru krajského ředitelství policie kromě toho nařídil vedoucímu teplického skladníka, aby zintenzivnil kontroly a nařídil i hloubkovou kontrolu,“ uvedla severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Skladník se snažil zachránit tím, že sám podal výpověď. Ale kvůli jeho odchodu se musela provést ještě předávací inventura. Přitom se zjistilo, že ve skladu chybí materiál za dalších 80 tisíc korun.

„Mezi chybějícími věcmi bylo i zhruba 13 000 nábojů, což je množství, které za jeden měsíc průměrně spotřebuje jeden územní odbor při cvičných střelbách,“ popsala Hrubešová. Náboje ale nejsou jediné, co ve skladu chybí. Kromě nich postrádá podle Hrubešové policie i dýmovnice, pouzdra na pistole, obušky, opasky nebo pouzdra na zásobníky do zbraní. Ve skladu nejsou ani plynové masky a kasry.

Ke krádežím zřejmě nedošlo

Policie však odmítá, že by skladník nebo kdokoli jiný náboje a další materiál rozkradl a prodal. „Materiál chyběl v důsledku administrativních chyb. Ty byly způsobené tím, že skladník nevypisoval ihned po vydání materiálu účetní doklady, a potom si už zpětně nepamatoval, co všechno ze skladu vydal,“ vysvětlila Hrubešová. Šetření podle ní nepotvrdilo, že by skladník materiál prodával.

Skladník musí škodu zaplatit, tím ale případ nekončí. Věc prověřují i inspektoři ministra vnitra. „Mohu potvrdit, že se případem zabýváme. Vzhledem k tomu, že prověřování je teprve na začátku, nebudeme k tomu podávat žádné bližší informace,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová.