Sokolové mají novou starostku

Praha - Novou starostkou České obce sokolské (ČOS) se stala ekonomka Hana Moučková. Převzala funkci po Jaroslavu Bernardovi, který v únoru rezignoval ze zdravotních důvodů. Podle prvního místostarosty Oldřicha Lomeckého, který dosud ČOS vedl, je to poprvé v téměř stopadesátileté historii této nejstarší české sportovní a tělovýchovné organizace, kdy ji povede žena.

Pro Moučkovou, která byla jedinou kandidátkou, hlasovalo na zasedání Výboru ČOS 72 z 89 přítomných delegátů. Ta ale nastupuje v době, kdy organizace řeší vážnou finanční krizi - Sokol je mimo jiné jedním z menšinových akcionářů loterijní společnosti Sazka, s jejímiž problémy přišel o desítky milionů. „Absence těchto prostředků je velmi citelná. Nyní se Sokol potřebuje především stabilizovat,“ uvedla Moučková.

Nově zvolená starostka, která ve správě majetku ČOS pracuje od roku 1999, už ale řešení má. Kromě dotací od Evropské unie také počítá s přilákáním nových sponzorů. Jinak by se mohlo stát, že některé menší tělovýchovné jednoty zaniknou. „Musí být připraveni na to, že provozní činnost si budou hradit ze svých prostředků,“ dodal Lomecký.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Česká obec sokolská v současnosti sdružuje 1100 spolků a 186 tisíc členů. Moučková věří, že se společnými silami celého hnutí podaří důstojně oslavit 150. výročí založení Sokola v roce 2012, jehož součástí bude i XV. všesokolský slet.