Nemůžete sehnat školku? Stát přichází s Kindergruppe

Praha – V Česku vznikne nový druh školek podle německého vzoru. Takzvané dětské skupiny by nespadaly pod ministerstvo školství jako dnešní školky, jejich založení a provozování by nebylo tolik složité a nákladné. Dětské skupiny by se tak mohly stát lékem na situaci, kdy je míst ve veřejných školkách málo a ty soukromé jsou pro mnoho lidí drahé.

Pro mnohé rodiče je umístění dítěte do školky nepřekonatelný problém. Soukromé školky jsou drahé mimo jiné i proto, že jejich založení je velmi složité. S řešením teď přichází ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek -  nabízí lidem možnost založit si nový typ předškolního zařízení. „Má trošku jiné parametry, nejedná se o vzdělávací zařízení, ale o zařízení, které má dlouhodobě o děti předškolního roku pečovat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Zařízení dostalo název dětská skupina, podle německého Kindergruppe. Výhodou je, že zde mohou být třeba jen čtyři děti, pro školku je to minimálně třináct. Na hlídání už nebude muset také zaměstnávat učitelky, ale může to být klidně zdravotní sestra, zdravotnický asistent či sociální pracovník.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Méně byrokracie i nákladů

Mírnější pravidla by uvítaly také mnohé firmy, které v minulosti o zřízení  firemních školek uvažovaly. Když ale zjistily, že to je byrokraticky velmi náročné a nákladné, z plánu ustoupily. „Narazili jsme na to, že je to nesmírně složité a že by to stejně musel provozovat nějaký další externí subjekt. Mimo to je potřeba stavebně upravit prostory,“ dokládá mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Paradoxní je, že právě na takovou změnu čekalo i samotné ministerstvo. I tento úřad si chce založit dětskou skupinu místo tradiční školky. „Ministerstvo práce hodlá v nejbližších týdnech otevřít dětskou skupinu střední velikosti pro děti svých zaměstnanců,“ potvrdila Plívová s tím, že chce také samo na sobě vyzkoušet, jak bude novinka v praxi fungovat.