Obnovený provoz na „Netoličce“ začíná

Netolice – Regionální železniční trať z Dívčic do Netolic, kterou pravidelné krajem objednané vlaky opustily v únoru, opět ožívá. Na náklady soukromých společností vypraví odpoledne České dráhy motorový osobní vlak z Českých Budějovic do Netolic a zpět. Tento pár vlaků bude v provozu v pracovní dny po následující dva týdny. Podle Papírny Větrní, která provoz vlaku zaplatila, bude železniční spojení Netolic s krajským městem stejně rychlé jako autobusové, navíc bude levnější.

Vlak nazvaný Netolický čert bude jezdit v pracovní dny od 23. května do 3. června vždy odpoledne. Obyvatelé Netolic, kteří pracují nebo studují v krajském městě, ho tak budou moci použít k cestám domů. Cestu dieselovou jednotkou Regionova z Českých Budějovic do Netolic má cestujícím zpříjemnit nabídka denního tisku a nápojů.

Jízdenky budou k sehnání pouze ve vlaku, cestující zaplatí 24 korun, studenti dostanou slevu šest korun. Zdarma bude možné přepravit kolo.

Trasa vlaku Netolický čert

České Budějovice (14:57) – České Budějovice severní zast. – Hluboká nad Vltavou – Dívčice (15:22) – Libějovice – Malovice u Netolic – Holečkov – Netolice (15:40) a zpět (odjezd v 15:57, na zpáteční cestě staví i ve Zlivi)

Zrušení pravidelného provozu na lokálce známé jako „Netolička“ oznámil Jihočeský kraj loni, když Správa železniční dopravní cesty prohlásila trať za výrazně ztrátovou a navrhla její zrušení. Ačkoli se o úředním zrušení tratě už neuvažuje – mimo jiné kvůli zájmu nákladního dopravce ČD Cargo o její využívání – kraj provoz přece jenom zastavil. Objednání náhradních autobusových linek bylo podle regionálních radních levnější.

Naposled jezdily pravidelné vlaky z Dívčic do Netolic 26. února. Od té doby se na trati objevilo několik mimořádných jízd, naposled 8. května k výročí konce druhé světové války.