Profesorů máme moc, postěžoval si Klaus rektorům

Lány (Kladensko) – Po pěti letech dnes přijal prezident Václav Klaus v Lánech rektory vysokých škol. Pozvání přijalo 25 univerzitních šéfů s partnery, jako jediný se omluvil rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř. Pozvání na oběd přivítal také ministr školství Josef Dobeš (VV), s nímž vedou v současnosti představitelé akademické sféry spory o chystané reformě vysokých škol. Hlava státu si při uvítání rektorů posteskla nad rostoucím počtem profesorů a soudců, došlo i na téma státních maturit.

Ministr školství i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se mu prý dušovali, že jejich počty budou klesat. Podle návrhů, které prezident minulý týden dostal, ale číslo neklesá, řekl. „Je to největší počet v historii v obou případech,“ komentoval Klaus návrhy na profesury a soudce. Klaus už dříve poznamenal, že kvalita by měla v těchto případech převažovat nad kvantitou.

Naposled jmenoval prezident loni v prosinci 76 nových profesorů. „Když dvakrát až třikrát za rok dostanu takovouhle hromadu, abych podepsal osmdesát nových univerzitních profesorů, tak vždycky zesinám hrůzou a táži se, jestli je možné, že prostě od června do listopadu se u nás urodilo osmdesát nových univerzitních profesorů, a jsem si stoprocentně jist, že nikoliv,“ řekl Klaus tehdy v debatě s podnikateli. Rozmělňování vzdělání a kvalifikace je jeden z největších defektů naší doby, dodal.

Podle rektora brněnské Masarykovy univerzity a předsedy České konference rektorů Petra Fialy je třeba debatovat i o rostoucím počtu studentů. Právě na Fialův návrh se dnešní setkání konalo. Klaus také v minulosti vyjádřil názor, že vysoké školy by měly hledět především na kvalitu vzdělání a neměly by usilovat o stále větší počet studentů.