Státní zástupkyně odmítla ovlivňování kauzy Drobil

Praha - Pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová se dnes důrazně ohradila proti tvrzení týdeníku Respekt, podle kterého nabádala svoji podřízenou obvodní žalobkyni pro Prahu 1 Šárku Pokornou k tomu, aby neprověřovala podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Pouze prý doporučila, aby státní zastupitelství případ posuzovalo „ve všech souvislostech“. Kauza zatím ukončena nebyla, prověřování nadále pokračuje. Obvodní státní zastupitelství si podle Pokorné vyhodnotí kauzu Drobil samo, doporučení městské žalobkyně není závazné.

Hercegová poslala podle Respektu Pokorné dokument, ve kterém uvádí, že je nutné zabývat se celou nahrávkou rozhovoru odvolaného ředitele fondu Libora Michálka s bývalým ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS), nevytrhávat z kontextu jednotlivé věty a výrazy. „Například Drobil nevybízel Michálka ke zničení důkazů k činnosti SFŽP, ale sděloval mu to v souvislosti, že pokud má něco, co dokazuje trestněprávní odpovědnost, tak s tím má zajít na nejbližší policii a teprve poté dával alternativu 'anebo to zničte',“ píše městská státní zástupkyně.

„O tom si cvrlikají vrabci na střeše, že se tady nějakým způsobem zametají kauzy, tak aby se pokud možno nic nedošetřilo, zejména pražské vrchní státní zastupitelství je v podezření, že se na tom aktivně účastní. Myslím, že někde v pozadí je politický tlak, jinak by státní zástupci neměli důvod se chovat takto.“

Dienstbier vyzval ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby v případě Rampuly jednal , nebo sám odešel, nejlépe s celou vládou. Prohlásil, že v Rampulově působnosti nejsou velké kauzy, které by byly dovedeny do konce. Ministr Pospíšil by neměl být zbabělý a neměl by podléhat tlakům některých lidí z ODS, uvedl Dienstbier.

Samotný Rampula na tiskové konferenci nařčení o tom, že státní zastupitelství nepostupuje v souladu se zákonem, odmítl. Podle Rampuly sílí politické pokusy o paralyzování úřadu a snaha o zpochybnění se týká i práce policie a soudů. Ze situace podle Rampuly těží zločinecké skupiny.

Doporučení nadřízených jsou běžná

Hercegová podle svých slov dokumentem pouze upozorňovala obvodní žalobkyni na to, že policie při zahájení trestního řízení popsala skutek tak, že zcela neodpovídá všem souvislostem, za jakých se rozhovor uskutečnil. Odkázala také na příslušnou judikaturu Ústavního soudu. „Mé doporučení je zcela transparentní a vydané písemnou formou,“ tvrdí Hercegová. Pokorná prý není vázána názorem městské žalobkyně, musí jí pouze předložit své závěry. „Obvodní státní zastupitelství i policie si důkazy v případu vyhodnocují samy,“ potvrdila její slova Pokorná. Podle ní je zcela běžné, že nadřízená žalobkyně vydá doporučení, dělá se to prý ve všech „právně a skutkově složitých věcech“. Obvodní státní zástupkyně zatím nechtěla uvést, zda se její názory s názory Hercegové ztotožňují. Případ podle ní dosud není v konečné fázi.

Na kauzu údajné korupce na SFŽP upozornil později odvolaný Michálek prostřednictvím tajně pořízených nahrávek. Na nich Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Nahrávky poté zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD), ještě předtím stihl Drobil Michálka odvolat. Ministr, který veškerá obvinění odmítl, se pak po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat. Případem se od počátku zabývalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4, které prověřovalo celou nahrávku. V případu následně policie zahájila trestní řízení pro podezření z trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Pokorná v kauze původně prověřovala pouze podezření z toho, zda se v souvislosti s údajnými manipulacemi se zakázkami na SFŽP nedopustil Drobil neoznámení nebo nepřekažení korupčního jednání. V této souvislosti vyšetřovala i premiéra Petra Nečase (ODS) nebo tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV). Případ odložila s tím, že se trestný čin nestal, jeho závěry potvrdilo městské státní zastupitelství a následně i Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NSZ). NSZ však vydalo v rámci kontroly závazný pokyn, že musí Pokorná zahájit trestní řízení proti konkrétní osobě s podezřením na podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle serveru Aktuálně.cz mělo prověřit Drobila. Podle Pokorné tak Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 zpočátku nemělo nahrávku rozhovoru Drobila s Michálkem k dispozici, vyžádalo si ji až na základě pokynu NSZ. Žalobkyně však uvedla, že v Praze 4 se jí již podrobně zabývali a úplatkářství nezjistili. V současné době se tak podle ní zabývají dvě státní zastupitelství v podstatě stejnou věcí.

„Proti tvrzení týdeníku Respekt se naprosto ohrazuji. Jako dohledová státní zástupkyně jsem ze zákona oprávněná v trestních věcech udílet pokyny, dávat metodická doporučení, tzn. i v případě kauzy Drobil. Tímto jsem pouze upozornila na možná úskalí v rámci prošetřování této trestní věci.“

Hercegová dnes také odmítla tvrzení Respektu, podle kterého nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vyzval žalobce z Prahy 1 a Prahy 4, aby případ spojili v jeden. Podle městské státní zástupkyně naopak neměl žádné výhrady k tomu, aby kauzy zůstaly tak, jak jsou. Zdůraznila, že vyšetřování stále pokračuje. Také žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 Adam Borgula trvá na tom, že z jejich strany nebyl případ zastaven. Kauzu podle něj prověřuje speciální policejní tým a protikorupční policie. „Důkazní situace, která je zachycena ve spisovém materiálu čítajícím řádově stovky stran a obsahujícím podaná vysvětlení desítek osob, je aktuálně analyzována v celém svém rozsahu a záznam o zahájení úkonů trestního řízení pro takové prověřování poskytuje dostatečný podklad,“ sdělil Borgula.