Za trýznivé uškrcení kvůli penězům dostali 40 let

Liberec – Roman Šedý a Veronika Dolejšková si dnes u libereckého krajského soudu vyslechli tresty 22 a 18 let vězení za loňskou vraždu muže v České Lípě. Jedenadvacetiletá žena a její o 18 let starší komplic svou oběť trýznili, aby získali peníze, a nakonec usmrtili. Šedý třiapadesátiletého muže uškrtil poté, co ho násilím donutil prozradit PIN kód k platební kartě. Čin pachatelé podle soudu předem plánovali a policistům se přiznali.

Vražda se stala 23. října večer v bytě na českolipském sídlišti Špičák. Dolejšková muže znala, příležitostně si od něj totiž půjčovala peníze. Věděla také, kolik má asi na účtu. Šedý pak na muže během návštěvy zaútočil a začal jej škrtit šňůrou od termozářiče. Střídavě jej škrtil a tlak povoloval, až napadený PIN prozradil. Tělo pak Šedý odvlekl do koupelny, kde ještě pachatelé muže řezali do zápěstí, aby se přesvědčili, že je skutečně mrtvý.

Odsouzený Roman Šedý při výpovědi:

„Řekl jsem mu, že ho nechám, když mi řekne PIN. To jsem povolil, aby mohl mluvit… Pak jsem ho dodělal.“

Z bytu si dvojice odnesla platební kartu, peněženku, řetízek, prsten a mobilní telefon zavražděného. Z účtu při několika výběrech v České Lípě a později v Praze pachatelé vyčerpali téměř 146 tisíc korun. Už krátce po činu se odešli bavit a ještě v den vraždy poprvé použili i ukradenou platební kartu. Peníze utráceli do doby, než je policie zadržela. Kromě vraždy je proto soud potrestal i za neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Podle předsedkyně soudního senátu Olgy Fričové je zřejmé, že Dolejšková, která měla dluhy u úvěrových firem, a nezaměstnaný Šedý vraždu naplánovali. „To, jak se to nakonec stalo, lze bezesporu označit za způsob brutální, až hrůzný,“ řekla při zdůvodnění rozhodnutí soudkyně. Šedý oběť škrtil nejméně deset minut. Muži přitom sliboval, že jej ušetří, když kód prozradí. Dolejšková mezitím prohledávala byt a PIN se snažila najít.