Armáda nemůže prodávat byty kvůli rok staré exekuci

Praha – Ministerstvo obrany už má přes rok kvůli exekuci zablokované byty, o které se stará Správa vojenského bytového fondu. Dohromady jde o majetek za 2,5 miliardy korun. Soud vyhlásil exekuci kvůli stížnosti společnosti Erding, které se nelíbílo, že výběrové řízení na dodávky tepla armádě vyhrála jiná firma. Ministerstvo se sice proti exekuci odvolalo, krajský soud v Brně ovšem bude o případu rozhodovat až 28. června.

Ministerstvo obrany přitom plánovalo zhruba 1500 bytů odprodat současným nájemníkům, kteří už kvůli tomu začali zakládat bytová družstva. Kvůli nařízené exekuci to ovšem není možné. „My ty byty chceme prodávat a určitě je to problém pro bytová družstva, která vznikají. Těžko totiž získají úvěr, pokud je tam pomyslná plomba v podobě exekuce,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podle něj je navíc exekuce zbytečná, protože byla nařízena proti plnění uzavřené smlouvy – ministerstvo ji prý ale nikdy neplnilo a v současnosti je ve výpovědi. „Při nařízení exekuce se nezkoumá, zda je rozhodnutí, které bylo vydáno, věcně správné. To přísluší pouze soudu v nalézacím řízení,“ vysvětluje soudce exekučního oddělení na vyškovském soudu Aleš Vylam. Vyškovský soud tak musí čekat na červnový verdikt krajského soudu v Brně.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)