Chalupa se opřel do Stráského a zakázal další kácení

Vimperk – Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa navštívil minulý týden Šumavu a zakázal další kácení souší v národním parku. K ráznému kroku ho přiměly vznikající holiny podél cest a turistických stezek. Kácení nařídil ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský. Chalupa ho nyní vyzval, aby dosavadní postup přehodnotil. Kácení souší podél cest označil ministr za krajní řešení.

Vedení národního parku Šumava už ale většinu souší pokácelo. Zbývá asanovat ještě asi 1800 stromů. Velká část z nich stojí podél cesty k pramenům Vltavy. Dokud ale vedení parku ministrovi nepředloží všechny možnosti, jak asanovat nebezpečné stromy, u pramenů Vltavy se zasahovat nebude. „Budeme se snažit, aby ty stromy byly řezány nebo lámány v nějakých vyšších výškách, aby to simulovalo jejich přirozený rozpad,“ uvedl náměstek ředitele národního parku Šumava Jiří Mánek.

Na takový postup přitom od začátku upozorňovali ekologové. „Až dosud se odstraňovaly pouze rizikové stromy, to znamená stromy, které skutečně hrozily pádem. Nekácely se u země, ale udělal se z nich uměle pahýl, napodobil se zlom, který přirozeně vzniká,“ řekl už dříve ČT ekolog Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Je podle něj škoda, že se nepodařilo takto postupovat i v případě ostatních stezek, které jsou v bezzásahovém území.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Změnu přístupu národního parku vítá i starosta Kvildy Václav Vostradovský (nez.). Z obce míří k pramenům Vltavy desítky tisíc turistů ročně: „Pro nás je v každém případě priorita bezpečnost návštěvníků. To ale neznamená, že v okolí cest vzniknou vlastně vykácené části, které budou v šíři 15, 20 i více metrů.“

Na Šumavě se začalo s kácením suchých stromů podél cest minulý týden. Na řadě míst tak vznikly až 50 metrů široké pásy plné pařezů a ležících kmenů. Vedení parku se hájilo tím, že suché stromy jsou pro lidi nebezpečné.