V Dobroníně byly odkryty ostatky zřejmě další oběti

Dobronín - V dobronínské lokalitě U Viaduktu byly dnes zřejmě nalezeny ostatky další oběti poválečných událostí. Práce byly zastaveny, ostatky budou vyzvednuty ve středu. Archeologický průzkum dalšího místa, kde by prý mohly být německé oběti údajného českého poválečného násilí z května 1945, začal v pondělí ráno.

„Narazilo se na předměty, které mohou souviset s poválečnou tragédií. Archeologové našli úlomky kosti a pozůstatky boty,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Další informace o nálezu sdělí policie ve středu. Podle informací redaktorky ČT Blanky Poulové byla nalezena část boty, která byla zaražena špičkou do země, a kost. „S určitostí můžu potvrdit, že jsme objevili část lidské nohy, jedná se o část patní kosti,“ potvrdila vyšetřovatel Michal Laška. Mohlo by se jednat o tělo Josefa Röhricha, který je nezvěstný a jehož vnuk dal k pátrání podnět.

Pondělní pátrání nepřineslo žádné výsledky. Místo bylo zakryto, dnes archeologové pokračovali u paty železničního náspu. Archeologové prohledávají plochu o rozloze kolem 40 čtverečních metrů. Vyšetřovatel Laška počítal při jeho začátku s lhůtou dvou až tří dnů. Konkrétní místa průzkumu byla podle Lašky vytypována na základě povrchového měření odborníků z brněnské Masarykovy univerzity a na základě písemných materiálů shromážděných při vyšetřování. Podle dostupných informací by měla být v lokalitě těla dvou obětí.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Kosterní pozůstatky budou podle Lašky stejně jako v případě loňských nálezů v jiné dobronínské lokalitě Budínka převezeny do Antropologického ústavu do Brna na znalecká zkoumání, případné genetické analýzy opět provede Kriminalistický ústav v Praze.

Vykopávky v Dobroníně
Zdroj: ČT24