V metru řádí násilnické skupiny

Praha – Pražské metro zažilo za poslední měsíc dva bezdůvodné útoky na cestující. Kriminalisti pátrají po skupinách agresorů, kteří pokaždé zbili a zkopali cestujícího, v jednom případě napadenému muži ještě ukradli mobil. Podle všeho jde o dvě různé party mladíků ve věku od 18 do 25 let, pravděpodobně z Prahy. Případy jasně dokumentují záběry průmyslových kamer.

Ve vestibulu stanice metra Střížkov kamery zachytily partu čtyř mužů a jedné ženy. Právě v soupravě metra zbili sedmnáctiletého mladíka. Kopali ho do hlavy i do celého těla. Nejspíš šli z fotbalu a patří mezi takzvané rowdies – na oběti si jednoduše vybili svoji agresi.

Na stanici metra Vysočanská se o den později odehrál podobný scénář. Tentokrát je to ale parta pěti mužů. Jeden z nich, kterého kriminalisté považují za hlavního pachatele, se před kamerou chvíli prochází a všichni pak postávají u sloupu. O kus dál čeká na metro muž, který jede na konečnou vyprovodit kolegyni z práce. Skupina ho začne sledovat, a dokonce se s ním vrací metrem zpátky do centra. Během jízdy z ničeho nic zaútočí - nejdřív verbálně a potom i fyzicky.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Při útoku muži upadnul na zem mobilní telefon, který měl v ruce. Když metro zastavilo, pětičlenná skupinka vystoupila. Okradený muž na útočníky volal, ať mu telefon vrátí. Ti mu odpověděli, že ho má pod lavicí. Tam ho ale nenašel. Když se ho dožadoval, znovu ho parta napadla a nakonec po něm útočník v červené mikině prudce hodil odpadkový koš.

Policisté příliš nedoporučují se do konfliktu zapojovat. Důležité ale je zůstat na místě do příjezdu policie a podat svědectví, nebo alespoň zanechat telefonní číslo a své iniciály poškozenému.

Incidentu ve stanici metra Rajská zahrada přihlížela asi desítka cestujících, nikdo ale nezasáhl. Policisté to ani v takových případech příliš nedoporučují, agresivita pachatelů se totiž může vystupňovat. Policisté by však v těchto případech uvítali, kdyby svědci událostí zůstali na místě do příjezdu policie a podali svědectví.

Vydáno pod