Grímsvötn se zklidňuje, stále ale ovlivňuje Evropu

Berlín/Reykjavík – Islandský ledovcový vulkán Grímsvötn, který od soboty děsí Evropu, přestal být aktivní. Kouřový mrak se prakticky rozplynul. Odborníci ale nevědí, zda tím erupce definitivně končí. Sopečný mrak nakonec Česko nezasáhl. Německo kolem poledne znovu uvolnilo vzdušný prostor nad severní částí země poté, co vítr sopečný prach odvál pryč. Letiště v Brémách a v Hamburku jsou již opět v provozu a nebe nad Berlínem je volné od 14:00 SELČ. On-line mapa šíření sopečného mraku.

Německo postupně otevřelo vzdušný prostor

Německo, které dnes kvůli mraku sopečného popela od rána uzavřelo vzdušný prostor nad Hamburkem a Brémami a od 11:00 SELČ i nad Berlínem, postupně jej opět otevřelo. Na hamburském letišti dnes bylo kvůli mraku sopečného popela zrušeno 231 letů z 453 plánovaných odletů a příletů. Přímo se to dotklo zhruba 20 000 cestujících. Na obou berlínských letištích, Tegel a Schönefeld, dnes bylo zrušeno 185 letů ze 700 plánovaných. Na Schönefeldu se navíc mnoho spojů zpozdilo, částečně i o několik hodin.

Reportáž Kamily Štichové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

„Je samozřejmě těžké cokoli předvídat, ale pevně věříme, že se celého problému zbavíme během dnešní noci,“ uvedl Axel Raab z německého ředitelství leteckého provozu.

Německo má přísnější předpisy na přípustné množství popílku ve vzduchu z hlediska letecké dopravy než většina ostatních evropských států. Tím je dáno, proč Německo v severních oblastech vzdušný prostor uzavřelo, ale sousední státy nikoli.

V Německu dnes kvůli uzavření severního vzdušného prostoru uvízly na letištích tisíce cestujících, a to i v nezasažených oblastech. Lety do uzavřených destinací byly totiž zrušeny.

Z Ruzyně dnes neodletěly spoje do oblastí, které jsou kvůli zvýšené koncentraci sopečného prachu ve vzduchu uzavřeny. ČSA musely odřeknout tři lety do Německa. „Šlo o pravidelné linky do Berlína, Hamburku a Hannoveru,“ uvedla mluvčí společnosti Hana Hejsková.

Británie uvolnila letecký provoz nad Skotskem již od dnešní půlnoci. Také Dánsko ráno obnovilo provoz v grónském vzdušném prostoru. Ve zbytku kontinentální Evropy neměly úřady k omezením důvod. Ze samotného Islandu příznivé větry prach odnesly, na ostrovní letiště se proto létá už od pondělí. 

V zasažených zemích bylo během úterý zrušeno na 500 spojů. Vulkanická činnost sopky však podle islandských odborníků mírně klesá. „Sopka je v danou chvíli relativně klidná. Pokud to tak zůstane, bude možné plně obnovit letecký provoz nad Evropou do 24 hodin,“ řekl šéf operací Eurocontrol Brian Flynn.

Potopit Island do moře

Cestujícím se situace vůbec nelíbí – nejenom kvůli samotnému rušení letů, ale také kvůli nejistotě. „Je to otravné. Přes 50 tisíc lidí zůstalo bez spojení. Nejvíc nás zajímá, jestli to je bezpečné, nebo ne. Jenže některé linky se ruší, a druhé ne, a to cestující hodně znepokojuje,“ upozornil novinář cestovatel Simon Calder. Na letištích se najdou i tací, kteří přejí Islandu osud bájné Atlantidy. „Myslím, že je tady hodně lidí, co by teď nejradši potopili Island do oceánu,“ zhodnotil situaci norský cestující Bjoern Ingvaldsen.

Vydáno pod