Podvodníci měli okrást stát o desítky milionů korun

Brno, Praha - Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) zasahovali včera v Brně a v Praze. Zadrželi 14 lidí, kteří měli stát připravit o desítky milionů na daních a zároveň se spolupodíleli na podvodech s dotacemi Evropské unie. Na případu s krycím názvem „Růže“ pracoval útvar od srpna loňského roku a teď organizovanou skupinu zadržel.

Roman Skřepek, mluvčí protikorupční policie:

„Obvinili jsme cekem devět mužů a jednu ženu, a to ze zločinu zkrácení daně a poplatku, dotačního podvodu a ze zločinu poškozování finančních zájmů evropských společenství.“

„Vlastní operativní činností jsme získali informace o organizované skupině, která se měla zabývat vývozem nadhodnoceného zboží zejména do Jihoafrické republiky, Čínské lidové republiky, Spojených arabských emirátů a v menší míře též do jiných členských státu EU, zejména do Itálie,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. V průběhu prověřování se navíc zjistilo, že se část z těchto pachatelů chystá spáchat dotační podvod v řádech desítek milionů korun.

Nejdříve podváděli s daněmi

Vyšetřování přivedlo policisty k devíti mužům a jedné ženě ve věku od 33 do 51 let, převážně z Brna, kteří měli v období nejméně od ledna 2009 řídit skupinu společností především v Praze, do jejichž statutárních orgánů byly účelově dosazovány nastrčené osoby (tzv. bílí koně). Tito lidé nevěděli nic o povaze podnikání jednotlivých společností, nevedli účetnictví, nevyvíjeli žádnou činnost a faktury vystavovali po dohodě s hlavními pachateli.

„Šlo o faktury na různé druhy zboží, zejména o silně nadhodnocené strojírenské zboží, o náhradní díly k automobilům a o zboží neznámého původu, zpravidla s faktickou nízkou nákupní hodnotou. Zboží bylo následně prodáváno prostřednictvím dalších nastrčených společností, kdy byl na konci řetězce firem deklarován vývoz do zahraničí s nárokem na vysoký odpočet daně z přidané hodnoty,“ vysvětlil mechanismus Skřepek. Způsobili nebo se pokusili způsobit škodu v celkové výši nejméně 80 milionů korun.

Roman Skřepek, mluvčí protikorupční policie:

„Celá ta činnost měla dva hlavní rysy. Jedna věc byly daňové podvody, kdy pachatelé v podstatě vyváželi z České republiky zboží, které mělo minimální hodnotu. Ta hodnota byla poté, co zboží prošlo několika různými firmami, značně nadsazená a na základě toho uplatňovali nárok na DPH. Druhá část se jednala o podvodné vylákání dotací z ministerstva obchodu.“

Proč nezkusit získat i nějakou dotaci?

Policisté navíc zjistili, že podezřelí za poslední rok vyhotovili a předložili nepravdivé doklady v rámci žádostí o poskytnutí dotací ze strukturálních fondů EU, konkrétně z Operačního programu Podnikání a Inovace poskytovaného Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. „Obvinění jménem ovládaných společností žádali o udělení dotací na pořízení linky na výrobu plastů, přičemž od počátku podávání žádostí o dotace jednali v úmyslu získat z uvedených dotací neoprávněný prospěch,“ popsal mluvčí. Peníze získané z dotace chtěli v menší míře použít na úhradu faktur za linky na zpracování plastů. Jenže místo aby zakoupili zařízení, které v žádosti o dotaci deklarovali, chtěli koupit mnohonásobně levnější z Číny. A zbytek peněz si měli nechat. Tímto způsobem hodlala skupina vylákat z ministerstva částku ve výši 60 milionů korun.

Díky včasnému zásahu policistů ÚOKFK se podařilo zabránit neoprávněnému čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU a státního rozpočtu v částce nejméně 20 milionů korun, neboť jeden z projektů byl schválen jako způsobilý k vyplacení dotace.

Spadla klec

Během včerejší akce provedla protikorupční policie 15 domovních prohlídek, při nich našla i tři miliony v hotovosti. Devět mužů a jedna žena byli obviněni ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropských společenství, za což jim hrozí v případě prokázání viny až desetiletý trest odnětí svobody. „Na některé obviněné bude podán návrh na vzetí do vazby. Hlavní organizátor trestné činnosti byl zadržen Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje a při domovní prohlídce byl u něho mimo jiné nalezen samopal a pistole. Zbraně budou podrobeny znaleckému zkoumání,“ dodal Skřepek.

  • Počet prověřovaných trestných činů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2299/229861.jpg
  • Počet stíhaných osob autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2299/229862.jpg