Centrem Prahy se prožene stádo goril

Praha – Právě dnes se Prahou proženou stovky lidí v maskách lidoopů. Charitativní akce Běh pro gorily má pomoci gorilám žijícím v Africe ve volné přírodě. Start závodu se plánuje na druhou hodinu odpolední a povede z Pražského hradu na Staroměstské náměstí. Všichni závodníci se budou moci dopovat banánovým občerstvením. Akci podporuje pražský magistrát i zoologická zahrada. Získané peníze budou použity na nákup vybavení pro strážce rezervací v pralese a na vzdělávací materiály pro střední Afriku, kde žijí gorily nížinné.

Na akci bude hrát Eddie Stoilow nebo Marek Ztracený

Zájemci se mohou akce zúčastnit za startovné 300 a 500 korun. Na rychlosti dosažení cíle podle pořadatelů nezáleží. Trasa se sice proti loňskému ročníku mírně prodlouží na skoro 5 kilometrů, závodníci ale nemusí vzdálenost absolvovat rychlým během. Po skončení závodů si mohou zúčastnění odpočinout při poslechu kapely Eddie Stoilow nebo zpěváka Marka Ztraceného. Proběhne také slosování o dobrodružství v Africe – výherce pojede na sedmidenní dovolenou do přírodního parku Gonarezhou Transfrontier. Jedná se o park obklopený nedotčenou divokou přírodou na hranicích Mozambiku a Zimbabwe.

Zúčastnění odejdou s maskou a volňásky do zoo

Účastníci akce dostanou ke startovnému i masku a volné vstupenky do zoo. Cílem akce je vybrat především co nejvíce peněz. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka budou získané prostředky použity na nákup fotoaparátů, satelitní techniky i stanů pro strážce pralesa a na výrobu knížek o gorilách. Akce má v Praze podporu mimo jiné díky popularitě pražských goril, mezi nimiž jsou „celebrity“ jako Moja, Kijivu či Richard. Podobné závody pořádají v Londýně, Amsterodamu, Los Angeles či Vancouveru. V Praze se loni vybralo přes 190 tisíc korun.

Situace goril v tropických deštných lesích střední Afriky je velmi vážná a některé poddruhy stojí na samém pokraji vyhubení. Domovem goril nížinných jsou tropické deštné lesy střední Afriky. Těžba dřeva však způsobila, že se kdysi vzdálené a nedostupné oblasti staly přístupné nejen mechanizaci svážející vytěžené dřevo, ale i lovcům a pytlákům. Gorily tak přicházejí nejen o prostředí, ve kterém žijí, ale navíc jsou loveny na maso, anebo hynou v pastech určených pro jiná zvířata. Navíc je nedávno zdecimovala epidemie eboly, krvácivé horečky smrtelné i pro člověka.

Vydáno pod