Drážní inspekce kontroluje brněnskou havarovanou tramvaj

Brno - Drážní inspekce dnes začala s kontrolou technického stavu tramvaje, která se v pondělí v Brně-Černých Polích srazila s trolejbusem. Při neštěstí přišel o život sedmasedmdesátiletý muž a dalších asi 13 lidí utrpělo zranění. Podle mluvčího inspekce Martina Drápala bude kontrola technického stavu vozidel velmi podrobná. K objasnění příčin kolize budou přizváni soudní znalci z oborů automobilové i kolejové dopravy, uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

„Cílem je zjistit, zda technický stav vozidel nemohl mít vliv na nehodu,“ uvedl. V pátek bude pokračovat prohlídka tramvaje kontrolou brzd. Plánuje se i prohlídka trolejbusu. Jeho řidič je nyní v péči lékařů. Po nehodě se psychicky zhroutil. Inspektoři chtějí trolejbus prohlédnout za jeho přítomnosti, aby se mohl hned ke zjištěním vyjádřit.

Inspekce zjistila, že při střetu jela tramvaj rychlostí 27 a trolejbus 45 kilometrů v hodině. Vozidla tedy jela zákonem předepsanou rychlostí. Řidič trolejbusu přesto pochybil. Podle podnikové směrnice smí řidiči trolejbusů přejíždět křižovatkami, na nichž se kříží tramvajové koleje s trolejemi, jen rychlostí do 30 kilometrů v hodině. Snížení rychlosti v těchto místech snižuje riziko poškození trolejí a sběračů.

Nehoda se stala v pondělí krátce po 19:00 ve čtvrti Černá Pole mezi zastávkami Provazníkova a Lesnická. Tramvaj na lince 9 při nehodě vykolejila. Trolejbus s číslem 37, který jel do vozovny v Husovicích, se několikrát otočil kolem vlastní osy. Svědkové události hovořili především o chybě řidiče trolejbusu, který údajně vjížděl do křižovatky na červenou.

Rozbitým zadním sklem vypadl muž, který se stal jednou z obětí nehody. Zranění byli rozvezeni do čtyř brněnských nemocnic. Do FN Brno, FN U Svaté Anny, Úrazové a Vojenské nemocnice. Na místě zasahovalo 7 lékařských týmů, které musely raněné třídit podle rozsahu a vážnosti zranění a postupně je začít transportovat.

Nehoda tramvaje a trolejbusu
Zdroj: ČT24/Drážní inspekce