Slovenská stávka zpozdí pouze jeden pár osobních vlaků z Česka

Praha - Páteční stávka slovenských strojvůdců zasáhne jen jeden pár spojů mezi Velkou nad Veličkou a Novým Mestom nad Váhom. Oba vlaky kvůli protestu naberou zhruba hodinová zpoždění. Stávka se nedotkne mezinárodních rychlíků spojujících Slovensko s Českou republikou, uvedl vedoucí tiskového oddělení Českých drah Radek Joklík.

„Podle nejnovějších informací, které máme od našich slovenských kolegů, nebudou mít mezinárodní rychlíky zpoždění. Když budou, tak je to otázka deseti minut,“ doplnil Joklík. Podle původních informací měla hodinová stávka slovenských strojvůdců mezi 14:50 a 15:50 zpozdit čtyři rychlíky a pět přeshraničních osobních vlaků z Česka.

Slovenští strojvůdci protestují kvůli plánovanému propouštění. Slovenská vláda letos v březnu schválila plán ozdravení osobního železničního přepravce ZSSK, nákladního dopravce ZSSK Cargo i správce železniční infrastruktury ŽSR. Všechny tři zadlužené společnosti by do roku 2014 měly propustit zhruba 5 000 zaměstnanců z celkového počtu 31 500 pracovníků.

Slovenští železničáři protestovali proti úsporám také v roce 2003, kdy na několik dnů zcela paralyzovali osobní i nákladní železniční dopravu v zemi. Stávku zastavilo až předběžné opatření soudu.

Aktuální informace o zpoždění vlaků mohou lidé získat na internetových stránkách Českých drah nebo na telefonní lince 840 112 113.