Bárta poslance uplácel, potvrzuje asistentka Kristýny Kočí

Praha – Bývalá PR manažerka Věcí veřejných a současná asistentka poslankyně Kristýny Kočí Alena Maršálková promluvila o obálkách s penězi, které od Víta Bárty dostali poslanci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny Maršálková popisuje, jak ji poslanci o kauze informovali. Škárka prý na sebe měl za peníze vzít aféru sledování politiků a Kočí měly peníze přimět ke stranické poslušnosti. Přímo na policii prý s obálkami nešli proto, aby se jejich kroky nedonesly Vítu Bártovi. Případ šetří policie kvůli podezření z uplácení. Bárta se k věci pro HN nevyjádřil.

Alena Maršálková byla podle HN prvním člověkem, který se od Škárky a Kočí o penězích od Bárty dozvěděl. „Od Kristýny mi přišla esemeska: 'Sežeň, prosím tě, nějaké notáře či právníka hned po K9, dostala jsem obálku, musím ji nechat uložit',“ cituje deník Maršálkovou. Sama prý byla i u toho, když poslankyně před advokátkou obálku od Víta Bárty otevřela a vyndala z ní 500 tisíc.

Po třech hodinách od Kočí SMS zprávy Maršálkové prý zavolal také Jaroslav Škárka, aby jí sdělil, že od Bárty dostal 170 tisíc. Sama pak oběma poslancům pomáhala vymýšlet, jak obálky zabezpečit, než je předají policii. Podle jejích slov na sebe měl Škárka za peníze vzít aféru sledování politiků na Praze 1 bezpečnostní agenturou ABL. Bárta to měl po Škárkovi požadovat v době, kdy se provalila aféra se sledováním na Praze 11. Poslanec měl přiznat, že si sledování zadal prý proto, že tehdy nebylo jasné, zda redaktor Mladé fronty Dnes Kmenta nepracuje dál na celé kauze.

Maršálková rovněž v HN naznačuje, že šéfové detektivů vyšetřování zpočátku brzdili. Když jim prý řekla, že SMS zprávu od poslankyně Kočí má stále v telefonu, ani ji nechtěli vidět. Rovněž bývalá spolupracovnice s VV říká, že Škárka s Kočí byli pod velkým tlakem. „Měli panickou hrůzu z toho, že budou muset jít na policii… Kristýna hrozně plakala, že jít na policii nemůže, že Bárta policii ovládá,“ citují HN Maršálkovou.