Havel vzpomíná na všechno, co neodnesl čas

Praha - Unikátní tuzemský projekt Paměť národa má svého tisícího pamětníka. Je jím bývalý český prezident Václav Havel, jehož vzpomínky na dobu minulou najdete na webových stránkách Pametnaroda.cz. Za iniciativou, která lidem prostřednictvím rozhlasových nahrávek pamětníků dává možnost udělat si o minulosti svůj názor, stojí občanské sdružení Post Bellum. Zájem o archiv Paměti národa svědčí o tom, že neobešli tisícovku pamětníků s mikrofonem zbytečně, že to všechno neodnesl čas.

V rámci projektu Paměť národa občanské sdružení už desátým rokem natáčí zajímavé příběhy pamětníků dob války a totality. Vzpomínky na hrdinství i zradu v těžkých dobách by totiž čas odnést neměl. Takto například vzpomíná na svého strýce, filmového průmyslníka Miloše Havla tisící pamětník Václav Havel. „Vítězslav Nezval a Jan Werich se za něj přimlouvali u tehdejšího Ministra vnitra Noska, jestli by ho nepustili z vězení. A ten Nosek řekl – na lovu to bylo – Tady tu kachnu, když zastřelím, tak vám toho Havla pustím. A opravdu se strefil do té kachny…“ Záznam rozhovoru najdete zde.

Vypravěčem v pořadí 999., jehož vzpomínky jsou na webu, je Josef Mašín. Před ním je Milan Paumer. Oba byli členy odbojové skupiny bratří Mašínů, kteří v 50. letech vedli ozbrojený boj proti komunistickému režimu. Mezi stovkami vzpomínek je i výpověď někdejšího komunistického prokurátora Karla Vaše, který žaloval generála Heliodora Píku, nebo bývalého velitele sovětských vojsk v Československu Eduarda Vorobjova. Historici ze slovenského Ústavu paměti národa zveřejnili vzpomínky Milana Píky, syna komunisty popraveného generála Píky, který žije v Bratislavě. Internetový archiv nabízí nahrávky pamětníků v osmi světových jazycích. 

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

K rozhlasovému pořadu Příběhy 20. století proto na podzim přibude další médium: Vzpomínky pamětníků ztvárnili kreslíři komiksů. Ty mají oslovit generaci, která nesedává u rozhlasových přijímačů. Svědkové minulých dob budou tématem i pro Českou televizi - v listopadu odvysílá přímý přenos udílení Cen paměti národa.

  • Václav Havel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2586/258523.jpg
  • Paměť národa - komiks autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2586/258526.jpg