Policie odhalila gang, který legalizoval kradené vozy

Pardubice – Pardubická policie odhalila organizovaný gang, který legalizoval kradené vozy. Skupina měnila identifikační znaky vozidel stejného typu a provedení, které byly oficiálně provozovány mimo země EU. S padělanými doklady pak nechávali auta přihlásit do českého registru vozidel a následně je prodávali. Auta s padělanými doklady přitom bez problémů procházela kontrolou STK. Podle policie takto zlegalizovali 55 kradených vozidlech, zabaveno jich bylo 33 – jen hodnota zabavených vozů dosahuje desítek milionů korun. Policisté zabavili i padělané doklady na auta, majetek a peníze obviněných.

Mezi automobily jsou značky Porsche, BMW, Škoda, Land Rover, Volkswagen, Audi a další. „Nejdražší bylo Audi Q7 v hodnotě asi pěti milionů korun,“ řekl vyšetřovatel Michael Kastner. Přeznačení aut a padělané doklady byly podle něj tak dokonale provedené, že se běžnou technickou prohlídkou nedaly odhalit.

Nově byly automobily registrované hlavně na Dánsko, Nizozemsko, Francii a Německo. Členové skupiny si v zahraničí vyfotografovali identifikační znaky konkrétních aut a z kradených vozů stejných značek a typů podle nich vyrobili „dvojníky“. Gang tímto způsobem legalizoval kradená auta od roku 2007. Policie zabavila také padělané doklady k vozidlům, zbraně, součásti kradených aut a peníze.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Muži byli zatčeni na Pardubicku, v Rokycanech a v Praze, část z nich se k činům přiznala. Devět z nich je obviněno z legalizace výnosů z trestné činnosti, za což jim hrozí až osm let vězení. Někteří také čelí obvinění z podílnictví, nedovoleného ozbrojování, účastenství k podílnictví a pojistného podvodu. Policie nevylučuje, že obviněni budou další lidé, čtyři členové skupiny zůstávají ve vazbě.