V Kutné Hoře má vzniknout nový kruhový objezd

Kutná Hora - V kutnohorské čtvrti Karlov chtějí zklidnit dopravu, a proto plánují vybudovat kruhový objezd za 35 milionů korun. Stavbu na křižovatce Čáslavské a Hrnčířské ulice dosud blokovala neúspěšná jednání s majitelem soukromého pozemku. Podle místostarosty Jiřího France (Šance pro Kutnou Horu) se ale projektantům nakonec podařilo objezd navrhnout tak, aby vedl jen přes pozemky města.

„Studie, kterou město objednalo za 69 000 korun, dopadla tak, že se to podařilo namalovat, aniž bychom zasáhli do sousedních pozemků,“ uvedl Franc. Policie si ale podle něj vyžádala praktickou zkoušku, která měla ověřit, zda budou rozměry kruhového objezdu vyhovovat i pro těžkou nákladní dopravu. „V pondělí ráno se kruhový objezd provizorně vytyčil kužely a projel jím tahač s návěsem,“ uvedl Franc. Pokus byl podle něj sice úspěšný, ale vyžádal si ještě některé drobné úpravy v projektu.

Město má podle France na starosti přípravu projektové dokumentace a opatření stavebního povolení. Až to bude hotovo, tak kraj, jenž tuto komunikaci spravuje, požádá o dotaci z regionálního operačního programu. To by mělo být v příštím roce. Poté se již bude moci vyhlásit soutěž na zhotovitele a začít stavět.

Budování objezdu bude podle místostarosty nejen finančně náročné, ale i komplikované kvůli řadě faktorů. Bude mimo jiné nutné zlikvidovat svažitý terén na jedné straně, aby tam v zimě neměly kamiony problémy s rozjížděním. Projekt počítá rovněž s přeložkou inženýrských sítí a dalšími opatřeními. Otázkou také bude, jak dopadne hluková studie a zda v budovách kolem stavby nebudou například nutné výměny oken.

Kruhové objezdy budují i ostatní středočeská města. Například v Kladně má tato dopravní stavba vzniknout u budovy Kokos, v níž sídlí Fakulta biomedicínského inženýrství. Radnice za ni chce zaplatit kolem šesti milionů korun.