Změna jízdního řádu ovlivní železnici jen málo

Praha – Zatímco v minulých letech znamenala červnová změna železničního jízdního řádu velkou reorganizaci a často ji doprovázelo rušení tratí, letos vstoupí vlaky do letní sezony spíše s kosmetickými úpravami. Změny se týkají 60 tratí, jsou v nich však zahrnuty i drobné úřední úpravy, jako je změna názvu nádraží Praha-Řepy na Praha-Zličín, které se samotného provozu vlaků nedotknou. Jízdní řád se změní také na Slovensko. Také zde budou úpravy jenom minimální, týkat se budou pouze tří tratí. Slovenské železnice ale mají za sebou mimořádnou změnu, po které přestaly od počátku května jezdit stovky regionálních spojů. Změna železničního jízdního řádu začne platit v celé Evropě od 12. června.

Snazší bude od června cestování z východní části Prahy do Brna. Tři páry vlaků Intercity, které spojují obě metropole, totiž budou přeznačeny na expresy a budou zastavovat na libeňském nádraží, které dosud projížděly. V Libni budou vlaky navazovat na spoje městské linky, snazší proto bude i spojení z Holešovic nebo Roztok. Mezistátní vlaky, které jezdí z Prahy přes Brno do Vídně nebo Bratislavy, ale nadále budou Libeň projíždět.

Garantováno bude nasazování moderních jednotek CityElefant v pracovní dny na některé regionální spoje z Prahy do Benešova – od starších „pantografů“ je cestující odliší poznámkou o řazení vozu s oddílem první třídy. Změny se týkají také Jihočeského kraje, omezen bude například provoz přímých vlaků z Protivína do Týna nad Vltavou, začne naopak jezdit posilový prázdninový vlak na vytížené trase z Českých Budějovic do Českého Krumlova. Do jízdního řádu se promítnou také změny v přeshraničním provozu na česko-slovenském pomezí, které začaly platit už v květnu. S výjimkou nedělního spěšného vlaku Trenčín–Brno tak utichá provoz na kdysi strategické Vlárské trati, o mnoho lepší to není ani na dráze z Veselí nad Moravou do Velké nad Veličkou.

Nové jízdní řády pro dvě trati, kde provozuje osobní dopravu, vydal soukromý dopravce Viamont Regio. Úpravy by měli zaznamenat cestující, kteří využívají vlaky z Trutnova do Svobody nad Úpou a ze Sokolova do Kraslic.

Se změnou zveřejnila Správa železniční dopravní cesty také jízdní řády sezonních vlaků na Doupovské dráze (Kadaň–Podbořany) a Švestkové dráze (Lovosice–Most), kde budou vlaky jezdit každou červencovou a srpnovou sobotu (z Lovosic do Mostu i v neděli). Ruší se naopak původně naplánovaný vlak z Prahy do Doks k Máchovu jezeru, který provozoval soukromý dopravce v posledních dvou letech a letos měl jezdit každou sobotu od 18. června do konce srpna.