Gestapo mu vyvraždilo rodinu, parašutistům by ale pomáhal znovu

Praha – Čtyřiadevadesátiletý Alois Denemarek je posledním žijícím člověkem, který viděl po atentátu na Heydricha parašutistu Jana Kubiše živého. Jeho rodina navíc doma skrývala i výsadkáře ze skupiny Bivouac Františka Pospíšila. Odveta gestapa byla tehdy tvrdá, Denemarkovi popravilo rodiče i bratra. On jediný přežil a téměř po 70 letech říká, že by parašutistům pomáhal znovu.

Alois Denemarek byl přímou spojkou Jana Kubiše, který spolu s dalšími dvěma muži atentát provedl. Naposledy se spolu sešli v Praze nad Národním muzeem 15. června 1942. V té době už byli parašutisté schovaní v kryptě kostela Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Denemarek chtěl do Prahy převézt i výsadkáře Františka Pospíšila, Kubiš to ale nedoporučil. „My jsme Honzu nemohli poznat, on byl přemaskovanej. Řekl klucí, je blbá doba, nechte si ho zatím doma,“ vzpomínal na poslední schůzku. 

Alois Denemarek:

„Byli jsme vychovaní jinak… To se nedá dneska přirovnat… My jsme za tu vlast žili.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Pospíšila tak ukrývali ještě několik měsíců v Dolních Vilémovicích na Vysočině. Protektorátní noviny a časopisy přitom tehdy vyhlásily, že pokud lidé mají o atentátu nějaké informace a neoznámí je, budou popraveni s celou rodinou. Denemarkův bratr a rodiče byli skutečně popraveni. On unikl gestapu jen díky náhodě – oženil se a v tu dobu už bydlel jinde, dnes by ale podle svých slov jednal stejně jako před 69 lety. „Můžu poděkovat bráchovi a rodičům, že mě do toho nezapletli,“ dodal.

Česká televize připravuje speciální cyklus -  Heydrich - konečné řešení

Parašutisté provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha ve středu 27. května 1942. Heydrich svým zraněním podlehl za několik dní v pražské nemocnici Bulovka. V zemi poté nastal teror. Byly vypáleny Lidice a Ležáky, během několika dnů skončilo na popravišti pět tisíc lidí. Česká televize teď připravuje speciální cyklus s názvem Heydrich - konečné řešení. Vysílat se bude jednou týdně na ČT2 od září do června příštího roku. „Snažíme se najít i některé zajímavé detaily, například usilujeme o analýzu zbraní, které byly použity při atentátu,“ doplnil šéfredaktor aktuální publicistiky ČT Jiří Vondráček.

Jan Kubiš
Zdroj: ČT24