Ministerstvo chce v malých obcích zrušit matriky, ty se bouří

Praha - Malé obce se děsí úsporných plánů ministerstva vnitra na optimalizaci matričních úřadů. V krajích, kde se o případném rušení už jednalo, panují velké obavy. Starostové tvrdí, že rušení matrik je nesmysl a pro obce navíc zničující. Podobně se vyslovil i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Pro obyvatele malých obcí by to znamenalo, že by si svatby, úmrtí listy, duplikáty rodných listů nebo potvrzení státního občanství museli vyřizovat jinde.

Jednou z jihočeských obcí, která by mohla přijít o matriku, je Záhoří na Písecku. Kromě jejích obyvatel slouží lidem z dalších pěti obcí, kterých je kolem patnácti set. "Takto se ta služba velice vzdálí, jako se už vzdalují leckde jiné služby - třeba pošta,„ neskrývá rozhořčení starosta Nadějkova Zdeněk Černý. Jeho kolega ze Stádlece Milan Kelich se navíc obává, že rušení matrik bude znamenat i ztížení podnikání nebo prodejnosti nemovitostí. “My potřebujeme, aby se zde tyto základní věci udržely a rozšiřovaly, ne naopak,„ uvedl Kelich. “Ty věci tam prostě vždycky byly. To nenese státu žádnou úsporu, a proto dobře nerozumím tomu, proč stát přichází s rušením matričních úřadů, ještě s tak pofidérním důvodem a argumentem, že je tam méně jak deset úkonů za rok," zlobí se hejtman Zimola.

Ministerstvo vnitra případné rušení matrik posuzuje také podle dopravní obslužnosti té které obce, věkového průměru obyvatel nebo počtu obcí, které jsou zahrnuty do stávajícího správního obvodu. „Na základě této analýzy uvidíme, kolik matrik bychom případně mohli zrušit,“ řekl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Například v Ústeckém kraji vyzvalo ministerstvo prostřednictvím krajského úřadu k doložení počtu úkonů a jednání 27 obcí. I tam to vzbudilo  velké obavy.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)