Diag Human se chystá na exekuce dalšího majetku ČR v cizině

Praha – Jaký majetek má Česko v zahraničí? To je v současné době otázka, která velmi zajímá společnost Diag Human, jež se už mnoho let soudí s ČR o náhradu škody za překažený obchod s krevní plazmou. Společnost se totiž chystá na exekuce dalšího českého majetku v různých zemích. Jan Kalvoda, advokát Josefa Šťávy, jemuž firma Diag Human patří, tak pátrá, jaký majetek Česko v zahraničí má, aby následně k tamním soudům mohl podat exekuční návrhy. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Firmu Diag Human podle listu povzbudilo to, že vídeňský soud na návrh Diag Human provedl exekuci tří významných uměleckých děl zapůjčených Českou republikou na výstavu v rakouské metropoli. Exekuce se týká obrazů Emila Filly a Vincence Beneše a plastiky Otto Gutfreunda. „Domníváme se, že i jiné soudy budou postupovat stejně jako soud vídeňský. Smyslem exekuce je vymoci celý vymáhaný nárok,“ prohlásil Kalvoda. Ohroženy by tak mohly být třeba nemovitosti v hamburském přístavu, budovy dvaadvaceti Českých center v zahraničí či jiné zapůjčené předměty na výstavách v cizině.

Spor s firmou Diag Human se táhne skoro 20 let. V roce 1991 ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human. V roce 1992 tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar firmě Novo Nordisk sdělil, že nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco - později Diag Human. Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk.

Vydáno pod