Při akromegalii blázní růstový hormon, zneužívají ho sportovci

Praha - Růstový hormon, který posiluje svalovou hmotu a celkový výkon, tajně využívají i sportovci. Lékaři ale prokázali, že jeho nadměrné užívání může mít podobné příznaky jako akromegalie. Při této vzácné chorobě tělo produkuje nadměrné množství růstového hormonu, čímž způsobuje zvětšení různých částí těla a změnami metabolismu ohrožuje život.

Nemoc se dá léčit, především díky operaci se většinou vysoký tlak, cukrovka a vyšší cholesterol zlepší. Čeští lékaři ročně operují asi 25 akromegaliků, celkem je lidí s touto chorobou v Česku 400 až 800. Číslo ale může být i vyšší, lékaři totiž předpokládají, že řada pacientů ani netuší, že vzácnou chorobou trpí.

Akromegalie postihla třeba i francouzského zápasníka Maurice Tilleta, který inspiroval tvůrce postavičky Shreka. Podobné příznaky si ale můžou přivodit i ti, kterým tělo funguje normálně. Sportovci si totiž od růstového hormonu slibují větší svaly a vyšší výkonnost. „Ve vrcholovém sportu je to moderní tím, že je to těžce zjistitelné, protože růstový hormon produkuje i vlastní organismus,“ tvrdí lékař českého olympijského týmu Jaroslav Větvička.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Přestože je růstový hormon na lékařský předpis, dá se sehnat v internetovém prodeji. A nebezpečí předávkování tak roste. „Sportovci, kdyby užívali v rámci dopingu růstový hormon, budou ho mít nadbytek, a tudíž si mohou způsobit některé poruchy cév, srdce, kostí, kloubů,“ varuje endokrinolog Michal Kršek. Právě hormony ve spojení s vrcholovým tréninkem můžou podle odborníků způsobit i náhlou smrt.