John bude v čele véčkařů i nadále, potvrdila konference

Hradec Králové - Delegáti Věcí veřejných potvrdili v tajném hlasování Radka Johna v předsednickém křesle. Funkcí se mohou ujmout i jeho zástupci, které si vybral. John obhájil pozici v čele nejmenší vládní strany v pondělní v internetové volbě takzvaných véčkařů. Dnes v Hradci Králové dostalo předsednictvo 169 z 192 hlasů. Šéf Věcí veřejných krátce předtím zhodnotil průběh víkendové konference. Strana zároveň zvýšila své požadavky na premiéra Petra Nečase. Ten by podle ní měl plnit koaliční smlouvu, přiznat Věcem veřejným důstojné postavení v kabinetu, přestat v osobních útocích na zástupce strany a naplnit protikorupční strategii. Pokud se tak nestane, hodlají véčkaři vládu opustit.

Věci veřejné plní usnesení podzimní pražské ideové konference. Vyplynulo to z dnešního hodnocení předsedy Radka Johna na volební konferenci v Hradci Králové. VV se přitom na podzim zavázaly v souvislosti s důchodovou reformou k tomu, že nepodpoří zvýšení sazby daně z přidané hodnoty na základní potraviny. Ačkoli snížená sazba daně podle koaličních dohod vzroste příští rok o čtyři procentní body na 14 procent a o rok později bude DPH sjednocena na 17,5 procenta, z Johnova vyjádření vyplynulo, že je vše v pořádku. „Zabránili jsme jednotné sazbě 20 procent,“ uvedl předseda VV. Pochválil to, že podle dohody koalice bude zvýšen daňový odpočet o 150 korun na jedno dítě.

John: Tajné volby jsem se neobával

Reportáž Barbory Straňákové a Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Radek John:

„Tajnou volbu a drtivé vítězství považuji za silný mandát. Chceme dál plnit volební program a dokázat, že nejsme žádná sekta.“

První místopředsedkyní je šéfka poslanců VV a dosavadní zástupkyně předsedy Karolína Peake. Dalšími místopředsedy se stali poslankyně a dosavadní zástupkyně předsedy Kateřina Klasnová, nově poslankyně Dagmar Navrátilová, teplický zastupitel Tomáš Jarolím a poslanec a litvínovský starosta Milan Štovíček. Podle stanov VV si předseda své zástupce vybírá. „Uděláme vše pro to, abychom naplnili maximum z našeho programu,“ řekl po volbě John.

John i jeho tým byli sice potvrzeni v tajné volbě, ale její způsob byl poněkud neobvyklý. Už při hlasování, jak vlastně véčkaři budou rozhodovat, byly zmatky. Delegáti pak lístky vyplňovali přímo u stolů a nosili je do uren na pódiu. Žádná plenta, žádné soukromí. „Organizaci jsme měli dotáhnout daleko lépe,“ souhlasila Peake.

Věci veřejné už s novým vedením čeká klíčové jednání o jejich dalším angažmá ve vládě, kde chtějí mít čtyři křesla. Ani jeden z jejích lídrů přitom v kabinetu nesedí. John už ale nosí v hlavě jména, která by to mohla změnit. „Já si dovedu tři, čtyři, pět lidí z nich představit jako silné ministry. I mezi místopředsedy jsou takoví,“ doplnil předseda. O jaká ministerstva ale přesně stojí, chtějí véčkaři říct až ve středu na jednání koaličních lídrů. Konference přijala usnesení, podle kterého má strana z vlády odejít, pokud jí premiér nedá důstojné místo ve svém kabinetu.

Tajné volby se John prý neobával, jedině, jak ironicky podotkl, kdyby delegáty podplatila „mocná ABL“. Bezpečnostní agentura patřila dříve neformálnímu lídrovi VV Vítu Bártovi, prodal ji svému bratru Matějovi. O potvrzení nového vedení se hlasovalo tajnou volbou, jak to navrhl dosavadní předseda Radek John. Jeho návrh však prošel jen těsně. Z celkem 198 přítomných delegátů pro hlasovalo 99 lidí, pro přijetí bylo potřeba 95 hlasů. Proti tajné volbě se vyjádřilo 83 delegátů, čtyři se hlasování zdrželi.

Na konferenci Věcí veřejných dnes zazněly hlasy, které žádají vystoupení této strany z vlády. Jeden z delegátů, Jiří Novotný, dokonce navrhl usnesení, které by poslancům VV doporučilo odchod do opozice. Čelní představitelé se k projevům týkajícím se vládního angažmá Věcí veřejných vyjadřovali v odpovědích spíše zdrženlivě. Další delegáti se vyslovili pro setrvání v koalici, ale v rovnocenném postavení a za splnění jasných požadavků.

Véčkaři množí požadavky na Nečase

Konference nicméně v usnesení na návrh Ladislava Račoka z Ústeckého kraje uvedla, že pokud premiér Petr Nečas (ODS) nebude plnit koaliční smlouvu, nepřizná Věcem veřejným důstojné postavení v kabinetu, nepřestane v osobních útocích na zástupce VV a nenaplní protikorupční strategii, nejmenší vládní strana by měla odejít do opozice. Tvrdší usnesení k účinkování Věcí veřejných v kabinetu konference nepřijala.

Předseda VV hovořil i o usnesení, podle kterého měly VV otevřít v koalici debatu o odložení zavedení školného na vysokých školách až na příští volební období. „Co jsme avizovali, si myslíme i nadále,“ potvrdil John. VV se na podzim usnesly na návrh už vyloučené poslankyně Kristýny Kočí na tom, že pokud nebude protikorupční strategie naplněna ve vládě do konce letošního roku, zváží odchod z koalice.

Radek John:

„Na K9 chceme jednat o personáliích, máme podezření, že koaliční partneři to chtějí oddalovat.“

Podle Johna kabinet dvouletou strategii plní, zopakoval, že bylo přijato už 18 z 58 bodů. „Jde o velmi slušný výsledek,“ podotkl. Obává se ale hlasů, že některé body strategie stojí peníze, a nebude na ně. „Bude to z jednoho důvodu. Když se ušetří 100 milionů, dá se ukrást 100 miliard,“ uvedl. Debatu s ČSSD o prosazení prvků přímé demokracie Věci veřejné plní podle Johna v tom, že se diskutuje o přímé volbě prezidenta. Ve věci obecného referenda podle něho vstřícnost existuje, je ale otázka, zda je dostatečná ze strany opozice.

VV stále proti prolomení těžebních limitů

„Dokud budou VV ve vládě, nebude prolomení těžebních limitů,“ pokračoval John. Poukázal také na to, že vláda neschválila Dřevěnou knihu ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) o hospodaření v Lesích ČR, pouze ji vzala na vědomí. „VV nesouhlasí s tím, aby hospodář byl zároveň i prodejce. Je to plná odpovědnost ministra zemědělství, případné škody jdou jen na jeho hlavu,“ zdůraznil John. Fuksa patří k trojici ministrů, jehož odchod z vlády VV požadují.

Johna tlačil čas a svůj proslov zakončil při pohledu do podkladů obsahujících loňská usnesení slovy: „Splněno, splněno. Stručně, splněno, splněno, splněno.“ Poté poslanci VV Radim Vysloužil a Michal Babák delegáty seznámili s loňským hospodařením strany. O podezřeních z pochybného financování VV nepadlo ani slovo. Babák například podle některých pozorovatelů dosud věrohodně nevysvětlil to, jakým způsobem splatí půjčku, kterou si na stranický sponzoring i jiné věci vzal. Straně dal celkem asi šest milionů korun.

Přehled usnesení Věcí veřejných:

Schválená:
    1) Konference VV doporučuje ministrům VV a poslancům VV, aby v případě, že
premiér vlády ČR Petr Nečas nebude plnit koaliční smlouvu a nepřizná VV
důstojné postavení ve vládě včetně zanechání osobních výpadů vůči
představitelům VV a nenaplní protikorupční strategii, zvažovali odchod do opozice.
    
    2) Celkové zdanění hazardu musí být nejméně deset miliard. Nejméně šest
miliard musí být příjmem státního rozpočtu. Obcím musí být dovoleno
regulovat veškerý „bednový“ hazard. Přechodné období na přemístění „beden“
nesmí být delší než rok. Nesmíme umožnit hraní po telefonu.
    
    3) Změna etického kodexu - článek druhý - nové znění: V souvislosti s
výkonem funkcí nepřijímají zástupci občanů žádné dary, protislužby ani
odměny - kromě odměn vyplácených dle zákona. Člen strany Věci veřejné musí
členovi rozhodčí komise a současně prvnímu místopředsedovi do 24 hodin
nahlásit jakoukoli korupční nabídku, která mu byla učiněna. Ti o tom
neprodleně informují předsedu Věcí veřejných.
    
    Neschválené:
    1) XIII. volební konference VV důrazně doporučuje poslancům VV co nejdříve
vystoupit z vládní koalice a přejít do opozice.