Pojištění do zahraničí může zachránit statisíce

Praha - Cestovní pojištění je výdaj maximálně za několik set korun, který ale může ušetřit miliony. Lékaři neustále připomínají, jak může být užitečné si ho před dovolenou pořídit. Jeden z deseti českých turistů to i přesto neudělá. Ošetření zlomené nohy způsobené při lyžování v alpských zemích a transport zpátky do Česka může stát i dvě stě tisíc. Přitom už za 40 korun měsíčně obojí zaplatí pojišťovna.

Egypt je za poslední tři roky suverénním vítězem v hitparádě zemí, v nichž Češi nejčastěji řeší zdravotní problémy. V této lokalitě hrozí především rizika spojená s trávením. „I v luxusních pětihvězdičkových hotelech můžete mít kontaminovanou vodu v postfixech nebo v ledech v nápojích, což si klienti většinou neuvědomují,“ varuje lékařka asistenční služby Jana Ježková.

Pomyslnou stříbrnou medaili získalo Řecko, následované Bulharskem a Tureckem. A nezaostává ani Chorvatsko. V letních destinacích mívají Češi nejčastěji problémy s rýmou a nachlazením. Připisují se přechodům z klimatizovaných místností do venkovního prostředí. „Třeba v Chorvatsku jsou to zranění, odřeniny, všechno souvisí s tím, že lidé nedávají pozor při koupání,“ dodává ředitel Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Další specifickou skupinu tvoří alpské země. Nejčastěji tu spadnete z kola nebo při pěších túrách ze skály, v zimě hrozí pády na lyžích nebo na snowboardu. A v neposlední řadě jsou tu země, kde hrozí otrava alkoholem. V Německu kvůli oblíbeným bierfestům, na Ukrajině a v Rusku kvůli silným pálenkám. Na to už se ale pojištění nevztahuje.