Nároky Diag Human vůči ČR uznává i pařížský soud

Praha - Pařížský soud stejně jako dříve vídeňský uznal nárok společnosti Diag Human na odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou ze strany České republiky, které mu před téměř třemi lety přiznal rozhodčí soud. Sdělil to právní zástupce firmy Jan Kalvoda, podle něhož nyní nárokovaná částka činí více než deset miliard korun. Podle serveru Ekonom.cz Diag Human zažádal ve Francii o exekuci dalšího českého majetku.

ČR nepovažuje arbitráž mezi společností a státem za pravomocně ukončenou. Proti rozhodčímu nálezu ze srpna 2008 se odvolala a začalo přezkumné řízení. Podle dřívějšího vyjádření Kalvody se však za stát odvolali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Spor proto prý skončil. „Společnost Diag Human oznamuje, že pařížský vyšší soud v minulých dnech rozhodl o právní moci a vykonatelnosti konečného rozhodčího nálezu v jejím sporu s Českou republikou,“ uvedl Kalvoda. Upozornil podle něj veškeré relevantní francouzské instituce, že musí toto rozhodnutí respektovat.

Diag Human požádala soud o exekuci dvou obrazů a jedné plastiky kvůli sporu s Českem o překažený obchod s krevní plazmou. Praha ale považuje návrh na exekuci za neoprávněný a chce se proti němu odvolat, protože podle českého ministerstva zdravotnictví arbitráž s Diag Human ještě neskončila.

Na základě podobného soudního rozhodnutí zabavil na návrh Diag Human rakouský soud tři umělecká díla zapůjčená z Česka na výstavu ve Vídni. „Díla byla zabalena a šla do depozitního skladu,“ řekla tisková mluvčí vídeňské galerie Belvedere Lena Maurerová. Podle ní tam zůstanou, než soudce rozhodne o výsledku sporu. Mluvčí také podotkla, že ostatní díla zapůjčená na výstavu byla standardně vrácena do galerií, které je půjčily.

Rakouský soud rozhodl o exekuci obrazů Emila Filly a Vincence Beneše a plastiky Otto Gutfreunda, které byly zapůjčeny na výstavu „Dynamik! Kubismus/Futurismus/Kinetismus“ v Belvederu, jež skončila v neděli. Zabavený olej Emila Filly Dvě ženy z roku 1913 pochází ze sbírek Moravské galerie v Brně, obraz Vincence Beneše Tanečnice a bronzová plastika Otto Gutfreunda Objetí patří Národní galerii v Praze.

Rakouský soud rozhodl o exekuci dvou obrazů a plastiky 24. května. Považoval totiž rozhodčí nález ze srpna 2008 nařizující Česku zaplatit firmě Čechošvýcara Josefa Šťávy náhradu škody 8,9 miliardy korun za pravomocný. Podle českého ministerstva zdravotnictví bylo ale v případu zahájeno přezkumné řízení.

Zabavený obraz od Vincence Beneše
Zdroj: ČT24/Archiv Národní galerie