Komise chce vrátit církvím 56 % majetku a 59 miliard

Praha - Vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi se dnes dohodla na návrhu pro církevní restituce. Navrhuje vrátit církvím 56 procent bývalého majetku, hlavně pole, lesy a rybníky v celkové hodnotě 75 miliard korun. Za majetek, který v restitucích vrácen nebude, by stát doplatil 59 miliard. Peníze by stát vyplácel po dobu 30, 20 nebo 15 let, podle ministra kultury Jiřího Bessera (nestr. za TOP 09) by musela být brána v úvahu inflace. S návrhem už byli seznámeni i zástupci církví. V optimálním případě by měl podle vlády začít nový zákon platit v červenci příštího roku.

„Zástupci státu při formulování návrhu přihlíželi jak k historickým souvislostem řešeného problému, tak k ekonomickým možnostem státu a politické situaci české společnosti,“ uvedl po jednání s církvemi Besser. Podle vládních vyjednavačů schůzka ukázala, že návrh je ekonomicky přijatelný pro obě strany. Církve ho teď dají posoudit svým expertům. Stanovisko by od nich vláda ráda slyšela do konce července.

„Jedinou povinnou osobou právnickou, která bude restituovat, bude stát, takže nejsou v ohrožení ani obce, ani města, ani soukromí držitelé, kteří v předchozích letech, především v komunismu, nakupovali pozemky, vystavěli si své domky a nyní by pro ně nastala katastrofální situace, jak dál. Takže ať jsou opravdu klidní,“ vzkázal arcibiskup Dominik Duka.

Věci veřejné „nejsou dostatečně spokojené“

Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová, která je členkou komise, naznačila, že VV s návrhem zcela spokojeny nejsou. Jejich nespokojenost se týká výše případného finančního odškodnění, u kterého prý není zcela jasné, odkud peníze půjdou. „Věci veřejné odcházejí nespokojeny téměř z každého jednání. To zaprvé. Za druhé - možné finanční zdroje hledáme. Více k tomu ale neřeknu. Nyní totiž záleží na tom, co budou církve ochotny akceptovat. Já jsem ale s návrhem spokojen,“ řekl reagoval na Klasnovou ministr Besser, který je předsedou vládní komise. Celý proces by měl mít podle komise co nejmenší dopad na státní rozpočet.

O vyrovnání s církvemi usiloval již kabinet Mirka Topolánka (ODS). Podle jeho návrhu se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty. Zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Tento návrh ale neprošel.

Dominik Duka
Zdroj: ČT24