Během ostravské stávky pojede MHD jako v neděli

Ostrava - Jestliže budou ve středu řidiči ostravské MHD skutečně stávkovat, pojedou autobusy a tramvaje jako v neděli. Provoz trolejbusů omezen nebude. Cestující se podle vedení podniku a města musejí připravit na dopravní komplikace a možný je i kolaps automobilové dopravy. Zaměstnanci dopravního podniku v Ostravě chtějí stávkovat už od prvního června. A to v případě, že jim základní plat nevzroste o pět procent. Podle posledních informací stávkovat budou.

„Jednáme a věříme, že stávka nakonec nebude,“ řekl náměstek ostravského primátora Aleš Boháč. Pokud by ale nakonec začala, musí se obyvatelé Ostravy připravit na velká omezení. „Pokud někdo bude opravdu potřebovat přepravu, měl by si ji zajistit individuálně,“ doplnil. Do problémů se podle něj mohou například dostat studenti, kteří pojedou k maturitním zkouškám.

Vedení dopravního podniku, který zaměstnává 2 200 lidí a z nich je 965 řidičů, předpokládá, že přibližně 340 šoférů ve středu přijde normálně do práce. „Po telefonickém kontaktu to máme přislíbeno,“ řekl náměstek ředitele podniku David Mlčák. V tom případě by podle něj jezdily autobusy a tramvaje jako v neděli. Trolejbusy by nebyly nijak omezeny.

Telefonát Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Vedení magistrátu a podniku dnes opět s odboráři jednalo. Odbory požadují růst tarifních platů o pět procent, což je osm procent průměrné mzdy. Je to přibližně 1 800 korun na zaměstnance. Průměrný plat ve firmě podle vedení společnosti přesahuje 22 000 korun. „To je více než průměrný plat v regionu i než u konkurence,“ dodal Boháč.

Vedení firmy nabízí růst 1,5 procenta tarifní mzdy, což v přepočtu dělá zvýšení platu o 340 korun. „Dnes jsme představitelům odborů nabídli i to, že stejný růst platu jim garantujeme i pro rok 2012. Z mého pohledu to je hodně velkorysá nabídka,“ uvedl Boháč.

Další informace k ohlášené stávce najdou cestující také na webových stránkách dopravního podniku.