Trestní oznámení na Babáka kvůli penězům pro Věci veřejné

Praha – Finanční analytický útvar ministerstva financí podal trestní oznámení na poslance a sponzora Věcí veřejných Michala Babáka kvůli praní špinavých peněz. Uvedly to servery Aktuálně a iDnes. Podle útvaru prošlo v posledních dvou letech přes Babákův účet celkem 11,5 milionu korun, které obratem putovaly na účet Věcí veřejných. Samotný poslanec prý o trestním oznámení neví, ale je připraven s orgány činnými v trestním řízení spolupracovat.

Finanční analytický útvar podle serverů zjistil, že Babák v posledních dvou letech přinesl do banky 7,8 milionu korun v mnoha stotisícových částkách, z toho 6,5 milionu obratem zamířilo k Věcem veřejným. Kromě toho Babák letos v březnu půjčil straně dalších pět milionů korun. Na účet mu je převedl jeho kolega z firmy WCM CZ Josef Liška, který si peníze na konto vložil v hotovosti, a to pouhý den před jejich odesláním Babákovi.

Poslanec, který je ekonomickým expertem VV, měl v nedávné době problém vysvětlit původ přibližně šesti milionů korun, které straně věnoval. Na nahrávce z porady vrcholných představitelů VV, zveřejněné v předchozích týdnech, jeden z členů strany uvádí, že Babák se stranickými financemi „čaruje“. S tím ovšem poslanec nesouhlasí: „Veřejně jsem už několikrát prohlásil, že jsem veškeré doklady týkající se mých osobních financí a darů straně předal auditorům k prověření. Věci veřejné si rovněž zadaly forenzní audit s důrazem na financování strany v letech 2009 a 2010,“ uvedl Babák.

MF podalo trestní oznámení na poslance Babáka (zdroj: ČT24)

Kvůli nejasnému financování se na Věci veřejné obořili koaliční partneři z TOP 09. Nejmenší vládní stranu vyzvali, aby zveřejnila veškeré doklady o účetnictví a financování v loňském roce, jakož i o financování volební kampaně a provozu strany.

Vydáno pod